• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

‘Kamyon Üretim Başkenti’ Aksaray 25’inci Yaşını Kutluyor

‘Kamyon Üretim Başkenti’ Aksaray 25’inci Yaşını Kutluyor
Aksaray’ı Türkiye’de kamyon üretim üssü haline getiren ve yıllar itibariyle bulunduğu coğrafyada önemli bir kamyon ihracat merkezi konumunu alan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 25’inci yılını kutluyor.

Aksaray’ı Türkiye’de kamyon üretim üssü haline getiren ve yıllar itibariyle bulunduğu coğrafyada önemli bir kamyon ihracat merkezi konumunu alan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 25’inci yılını kutluyor.

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın Türkiye’de başarılarla geçen 25 yılı geride bırakması nedeniyle fabrika Daimler yöneticileri tarafından ziyaret edildi. Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Renschler ve Daimler AG yetkililerinin ziyareti esnasında gerçekleştirilen basın toplantısında Mercedes-Benz Türk AŞ. Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, Aksaray Kamyon Fabrikası Genel Müdürü Gerald Jank ve Mercedes Benz Türk’ün üst düzey yetkililer yer aldı.  

Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin gücü ve dinamizmine dikkat çekerek Daimler’in Türkiye’deki geçmişine de değindi.  Türkiye ile ilgili hatırladığı ‘Her zaman daha fazlasını göreceksiniz’ reklamını anımsatan Zetsche, bunun Türkiye’deki Daimler için de kabul edilebileceğini söyleyerek konuşmasına başladı. 

Otomobilin 125. yılını kutlayan Daimler’in Türkiye’deki geçmişinin de aslında uzun yıllara dayandığını belirten Zetsche, “1960’larda Türkiye bizim için önemli bir üretim merkezi haline geldi.  Yine 1968 yılında otobüs üretimine başlandığında ilk başta şüpheyle bakılıyordu ama kısa sürede anlaşıldı ki Türkiye’de üretim yapmak Almanya’da üretim yapmaktan farklı değildi. Zaten otobüs üretim bölümü Türkiye’de o kadar başarılı oldu ki otobüs üretimimizin büyük bölümünü burada gerçekleştirmeye başladık. Dünyanın en modern otobüs üretim fabrikalarından birine Türkiye’de sahibiz. Tabii Türkiye’de kamyon üretimi de hemen ardından gelecek bir aşamaydı” diye konuştu.


Zetsche: “ ‘Kaplanların’ sadece Güneydoğu Asya’ya ait bir kavram olmadığını da gördük”

Türkiye’ye Daimler olarak 1960 yılından bu yana 670 milyon Avro civarında bir yatırım gerçekleştirildiğini ifade eden Zetsche, Türk ekonomisine de değinerek şunları söyledi: “Hepimiz biliyoruz ki Türkiye olağanüstü bir ekonomik büyüme sağlıyor ve bu şans eseri oluşmadı. Bu çok akıllıca ortaya konulan ekonomik politikaların sonucuydu. Böylece ‘Kaplanların’ sadece Güneydoğu Asya’ya ait bir kavram olmadığını da gördük. Türkiye hakikaten bir kaplan devletin güç ve dinamiğine sahip. 2009’da hiçbir Avrupa ekonomisi Türkiye kadar hızlı büyümedi. Türkiye gelecekte küresel ekonomiler içinde ana lige girecek bir ülke. Şimdiden G20’nin bir parçası ve AB’nin de kapıları Türkiye için açık olmalı.”

Zetsche, Türkiye’deki otobüs ve kamyon üretim tesislerinin bugün dünyanın en modern tesisleri arasında yer aldığının altını çizerek Daimler üretim ağında önemli bir yere sahip olan bu tesisler dışında Türkiye’nin öneminin tüm ürün gruplarında pazar olarak da hızla arttığını vurgulayarak konuşmasını noktaladı.  

 

Renschler: “Aksaray, araştırma ve üretim için son derece önemli bir tesis”

Daimler AG Yönetim Kurulu’nda ticari araç faaliyetlerinden sorumlu olan Andreas Renschler ise bundan 25 yıl önce faaliyete başlayan Aksaray fabrikası için ‘Küçük bir Anadolu kasabasında bir üterim tesisi açmak gerçekten iyi bir fikir mi?’ diye sorulardan söz ederek, fabrikanın bu günkü başarısının yatırımın ne kadar doğru bir karar olduğunu kanıtladığını söyledi. 

Aksaray Fabrikası’nda ilk kamyonun montaj hattından 1986 yılının ekim ayında çıktığını hatırlatan Renschler, fabrikanın gelişimi ile ilgili şunları söyledi. “O zaman bu tesiste 290 kişi çalışıyordu, bugün ise beş katı çalışan var. 1986 yılında ekim ile aralık ayları arasında 85 ünite üretim yapılmıştı ve şu anda 85 üniteyi günlük olarak üretiyoruz. Diyebilirim ki son 25 yılda 140 bin araç bu tesiste üretildi. Coğrafi konumuna bağlı olarak bu tesis üç kıtaya çok kolay olarak erişebiliyor. Türkiye bu anlamda da ihracat için çok önemli bir üs haline geldi. Bu tesisten 2001 yılında ihracata başladık ve o yıldan bu güne 26 bin kamyonu 50’den fazla ülkeye ihraç ettik.

Aksaray tesisimiz de her alanda diğer üretim tesislerindeki kalite üretim standardına ulaşmış bulunuyoruz. Burada üretilen modellerin sayısını artırdık ve ürün yelpazesini genişlettik. Actros’a kadar tüm ürünleri burada üretebiliyoruz. Aksaray artık bizim için ücra köşede kalmış bir tesis değil, tam tersi araştırma ve üretim açısından son derece önemli bir tesis.”

Türkiye kamyon pazarındaki yükselişe de değinen Renschler, “Kamyon pazarını çok daha parlak gelecek bekliyor. Ulaşım ve taşıma ihtiyacı artacak çünkü Türkiye’de altyapıya ciddi yatırımlar yapılıyor. Ticari araç pazarının Türkiye’de önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte yüzde 60 oranında büyümesi uzmanlar tarafından ön görülüyor. Aksaray tesisimiz sayesinde bu büyümeden pay alma konusunda avantajlı bir konumda yer alıyoruz” diye konuştu.  

Aksaray Fabrikası’na yapılan yatırımların da süreceğini kaydeden Renschler, tesise 130 milyon Avro daha yatırım yapılacağını açıkladı.  

 

Kurz: “Hep birlikte büyüyerek aile haline geldik”

Kamyon üretimi için Aksaray’ın seçilmesi ile birlikte Aksaray’ın da Mercedes-Benz Türk ile birlikte büyüyerek kamyon üretiminin başkenti haline geldiğini belirterek konuşmasına başlayan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Dieter Kurz, şunları söyledi: “Son 25 yılda elbette ki zorluklar yaşadığımız dönemler oldu. Ancak çalışanlarımızdan tedarikçilerimize kadar birlikte çalıştığımız herkesin desteği sayesinde Türkiye’deki kamyon segmentinde tartışmasız lider haline geldik. Bu liderlik devam ediyor ve 2011 yılının ilk altı ayında da 8 bin 200 adet kamyon satarak Türkiye’de bir rekora imza attık ve bu rakam geçen yıla oranla çok yüksek. Bu başarılarımızda tabi ki birçok kişinin payı var. Fabrikamızda en büyük sermayemiz kalifiye ve yüksek motivasyonlu çalışanlarımız. Biz, hep birlikte büyüyerek bir aile haline geldik. Önümüzdeki 25 yılın daha da başarılı olacağına eminiz.”

 

Mercedes-Benz Türk’ten Eğitime Büyük Destek

Mercedes-Benz Türk, 25’inci yılı nedeniyle Aksaraylı gençlerin eğitim kalitesine katkıda bulunmak üzere Aksaray Endüstri Meslek Lisesi’ne 180 bin Avro tutarında bağış yaptı.

Aksaray Endüstri Meslek Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojileri Atölyesi kurulması amacıyla yapılan bu bağış için düzenlenen törende, Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu’na sembolik bir çek takdim etti.

Törene, Daimler AG ve Mercedes-Benz Türk A.Ş. yetkililerinin yanısıra Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Aksaray Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, İlknur İnceöz ve Aksaray Milli Eğitim Müdür Vekili Eren Koçaş da katıldılar.

Vali Orhan Alimoğlu, bağış töreninde yaptığı konuşmada, Mercedes-Benz Türk’ün ekonomik anlamda katkıları ve sağladığı istihdam dışında kültürel ve sosyal anlamda pek çok katkısı bulunduğunu hatırlatarak, eğitime verilen bağıştan ötürü de teşekkürlerini iletti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77