• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

KARGOMsende Satış ve Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Tuncel Sunar: “Akıllı paletleme sistemi ile hasar ve kayıp oranını minimize ettik”

KARGOMsende Satış ve Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Tuncel Sunar: “Akıllı paletleme sistemi ile hasar ve kayıp oranını minimize ettik”
E-ticaret satışı yapan firmalara, doğuştan dijital yeni nesil dağıtım hizmeti veren KARGOMsende, Türkiye 'de, 5 bölge müdürlüğü, 145 dağıtım merkezi ve son teknoloji ile zenginleştirilmiş alt yapı kanalıyla,

gönderilerin alıcıların istediği adrese, istediği kişiye ve istediği zamanda teslimatını sağlayarak yeni nesil dağıtım hizmeti sunuyor.

Hem teknolojide yaşanan gelişmeler hem de pandemi ile değişen tüketici alışkanlıklarının şehir içi dağıtımı ve şehirlerarası taşımacılığı büyük oranda değiştirdiğini söyleyen, KARGOMsende Satış ve Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Tuncel Sunar ile kent içi lojistiğinde yaşanan süreçleri ve kullandıkları güncel teknolojileri konuştuk.

Kent Lojistiği özellikle büyük şehirlerde kent içi yük lojistiği ve taşımacılığı açısından hayati bir önem taşıyor. Kent içi lojistiğinde yaşanan süreçler ve zorluklardan bahseder misiniz?

Büyükşehirlerde karşılaştığımız en temel sorunları yoğun trafik, olumsuz hava koşullarının teslimatta yarattığı zorluklar ve gecikmeler şeklinde özetleyebiliriz. Büyük şehirlerde yoğun kentsel dönüşüm projelerinin şehrin yüzünü değiştirmesi, trafik yoğunluğunu artırması, en önemlisi de yeni yapılan binalar dolayısıyla adreslerin sürekli değişmesi. Ayrıca şehir merkezlerinde kargo/dağıtım ve toplama araçlarına park yeri için bir çözümün olmaması, hatta kargo işyerlerinin, şehir merkezlerinin dışına yönlendirilmeleri, alıcı müşterilere hızlı teslimat imkanlarını daha da zorlaştırmaktadır.

Özellikle pandemi sonrası değişen alışveriş alışkanlıkları ile birlikte yeni nesil alıcı profilinin gün içi teslimat ve hızlı çözümler konusunda daha yüksek beklentide olmaları, metropollerdeki yerleşkelerin birbirine fiziksel uzaklığı, trafik ve diğer operasyonel zorluklar ile birleştiğinde, bu hizmeti veren firmalara yüksek maliyet olarak yansımaktadır.

KARGOMsende olarak biz özellikle metropollerde yaşanabilecek bu zorlukları bertaraf edebilmek adına 81 ilde ilk ve tek olan bir teknolojik altyapı geliştirdik. Her bir dağıtım sorumlumuzda bulunan el terminallerine yüklü olan, sorumlu oldukları şehrin sayısal haritaları sayesinde, dağıtım alanı poligonlara bölünüyor ve sonrasında yine aynı sistem üzerinden akıllı rotalama ile en doğru güzergah belirleniyor. Böylelikle dağıtım tamamen bu sistem üzerinden gerçekleştirildiği için hem zamandan hem de yakıttan tasarruf edilmiş olunuyor.

Lojistik ve teknoloji arasındaki ilişki her geçen gün artmakta. Sektörün ihtiyaçlarına yönelik yeni taşıma yöntemleri devreye girerken KARGOMsende olarak kent içi lojistiğinde kullandığınız güncel teknolojiler nelerdir?

Hem teknolojide yaşanan gelişmeler hem de pandemi ile değişen tüketici alışkanlıkları şehir içi dağıtımı ve şehirlerarası taşımacılığı büyük oranda değiştirdi diyebiliriz.

KARGOMsende Satış ve Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Tuncel Sunar: “Akıllı paletleme sistemi ile hasar ve kayıp oranını minimize ettik”

Özellikle pandemi ile birlikte faaliyete başlayan yeni nesil bir dağıtım şirketi olarak teknolojik altyapımızı bu değişimi göz önüne alarak oluşturduk. 81 ilde en uygun rotalamayı oluşturan el terminallerimiz sayesinde alıcılarımıza en uygun güzergah ile ulaşıyor, hem zamandan hem de yakıttan tasarruf sağlıyoruz. Rotalama sistemimiz sayesinde alıcılarımıza 4 saatlik bir teslimat aralığı verebiliyor ve evde kargo bekleme dönemine de son vermiş oluyoruz. Alıcılarımıza sayısal harita üzerinden canlı takip imkanı tanıyor, bu özellik sayesinde “kargom nerede” gibi müşteri ilişkilerine en çok gelen soruyu bertaraf ediyoruz. Bulut tabanlı altyapımız sayesinde alıcılarımızın kişisel verilerinin koruyoruz.  Böylelikle paket üzerinde alıcının kişisel verileri yer almadığı gibi, dağıtım sorumlularımız alıcıya ulaşması gerektiğinde  el terminali sayesinde ulaştığı bir sanal santral üzerinden, telefon detayını dahi görmeden, maskelenmiş bir aramayla, alıcıya ulaşabiliyor.

Yeşil Mutabakat çerçevesinde Türkiye'nin 2053'te net sıfır emisyona ulaşma hedefine yönelik yol haritasında KARGOMsende olarak almış olduğunuz önlemler neler? Bu bağlamda kent içi lojistik ve karayolu taşımacılığı alanında hayata geçirdiğiniz uygulamalar konusunda bilgi verir misiniz?

Geleneksel kargo firmalarından ayrıştığımız en önemli nokta aslında tüm operasyon sistemimizi karbon salınımını minimize etmek üzerine kurgulamış olmamız. Bahsettiğimiz gibi rotalama için yapmış olduğumuz yatırım en kısa mesafeyi seçerken, KONTROLbende olarak tanımladığımız ve gönderinin dağıtıma çıktığı andan itibaren yönetimini alıcıya bıraktığı kurguda adrese çoklu ziyaretlerin önüne geçiyor olmamız, alıcının adres değişikliği isteyebildiği hizmetimizle, alıcı konumunu değiştirse dahi, teslimatımızı gerçekleştirebiliyoruz. Başkasına teslimat seçeneğini işaretlediğinde de kişi değişikliği yaparak başka gün tekrar aynı paket için teslimata çıkmanın önünü kesmiş oluyoruz. Sunduğumuz bu hizmetler bizim dağıtımda optimizasyonu sağladığı gibi çevreye verilen zararı da minimize ediyor.

Ayrıca yine geleneksel kargo yapısında bulunan gönderi veya alıcı için üretilen kağıt sistemi üzerine kurgulu bir dünya yerine doğuştan dijital bir altyapı üzerine kurulu bir teslimat yapısı mevcut. Bu yapıda gönderi için kağıt üretmek, yine üretilen kağıt üzerine imza almak vs gibi prosedürler yerine alıcı için üretilen kod bizde imza yerine geçiyor ve teslimat o kod ile gerçekleşiyor. İlaveten şirket içindeki tüm süreçler de (işe alım, muhasebe vs. gibi kağıt kullanımının yoğun olduğu departmanlar) tamamen dijital bir altyapı üzerine kurulu. Böylelikle kağıtsız bir dünyayı desteklemiş oluyoruz.

Sürekli artan nihai tüketici ihtiyaçlarına bağlı olarak gelişen teknoloji ile birlikte online alışverişlerde yaşanan büyük gelişmeler depolama ve lojistik sürecin yönetilmesini nasıl etkiliyor?

Hızla büyüyen e-ticaret sektöründe; sürdürülebilir maliyetleri korurken artan müşteri taleplerini karşılamak, depolama ve lojistik süreçlerinin karşılaştığı başlıca zorluklardır. Yeni açılan kanallarla birlikte ürün çeşitliliğindeki hacmin büyümesi bu durumu daha da zorlaştırmaktadır. Rekabetin yoğun olduğu bir alan olması nedeniyle süreçleri iyi yönetemeyen firmalar rakiplerin sunduğu hızlı hizmetler nedeniyle geride kalabilirler. Bu büyümeye teknolojik altyapının cevap verebilmesi ve geliştirilebilir olması önemlidir. Markanın sürece entegrasyonu e-ticaret operasyonuna katkı sağlayacaktır. Depo ve stok yönetimi ile sevkiyat süreçlerini doğru/hızlı yönetmek hem zaman ve maliyet tasarrufu sağlar hem de müşteri memnuniyetini arttırır.

Marka olarak bu noktada en önemli ayrımı tam otomatik operasyon merkezimizde bulunan sorter/tasnifçi ile kişi kaynaklı hataları minimize ederek çok yüksek adette gönderiyi daha kısa sürede ayrıştırarak gerçekleştirmiş olduk. Akıllı paletleme sistemi ile elleçlemeyi, yüksek teknolojinin sağladığı kusursuz zimmet zinciri sayesinde de hasar ve kayıp oranını minimize ettik.

Ayrıca yeni nesil bir dağıtım şirketi olarak e-ticaret firmalarının ve nihai alıcıların değişen ihtiyaçlarına adapte olabilmek adına geleneksellerden ayrıştığımızı söylemek mümkün. KARGOMsende olarak müşterimize ürünün depodan çıkışından teslimata varan süreçte, tüm sürecin anlık raporlaması da dahil olmak üzere, 360 derece hizmet veren bir çözüm ortağıyız.

Kent içi dağıtım filonuzda mobiliteye yönelik (Elektrikli araçlar) yaptığınız yeni yatırımlar var mı? Teslimat robotları, droneler ile teslimat gibi hizmetleri Türkiye’de ne zaman görmeye başlayacağız?

Elektrikli araçlar ve otonom araçlar ile ilgili fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Teslimat robotları ve drone ile teslimat hizmetlerinin yoğun olduğu ABD ve Avusturalya gibi ülkeler başta olmak üzere yurtdışındaki uygulamalarını da takip ediyoruz.

İlgili Haberler
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77