• BIST 9802.33
  • Altın 2732.708
  • Dolar 34.0756
  • Euro 37.7075
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 25 °C

Kurumsal Mobilite Çözümleri Ticarette Hız Kazandırıyor

Kurumsal Mobilite Çözümleri Ticarette Hız Kazandırıyor
GÜNÜMÜZ iş yaşamında hız büyük önem taşıyor. Internetin yaygın kullanımıyla birlikte daha da hızlanan iş dünyası, bu teknolojiden ofis ortamında faydalanmakla yetinmeyip interneti mobil cihazlara da taşıdı. Lojistik, perakende gibi hizmet sektörleri ile o

GÜNÜMÜZ iş yaşamında hız büyük önem taşıyor. Internetin yaygın kullanımıyla birlikte daha da hızlanan iş dünyası, bu teknolojiden ofis ortamında faydalanmakla yetinmeyip interneti mobil cihazlara da taşıdı. Lojistik, perakende gibi hizmet sektörleri ile otomotiv, beyaz-eşya gibi üretim sektörlerinde yaygın olarak kullanılan barkod teknolojileri ise kendini her geçen gün geliştirerek daha hafif, ergonomik ve dayanıklı cihazlarla iş yaşamının vazgeçilmez unsuru haline geldi. Internet teknolojileri ve ofis yazılımları ile de entegre hale gelen barkod el terminalleri, RFID teknolojisinin yavaş yavaş kullanılmasıyla birlikte zirveye doğru ilerliyor. Bu alandaki en önemli şirketlerden biri olan Motorola ise sahip olduğu bilgi birikimi, ar&ge yeteneği ve ürün gamı ile kurumsal mobilite çözümlerinde iddialı olduğunu açıkça gösteriyor. Motorola Kurumsal Mobilite İş Çözümleri Satış Müdürü Timuçin Aksoy ve Motorola Kurumsal Mobilite İş Çözümleri Türkiye Teknoloji Müdürü Tibet Oğurtanı, Motorola’nın Türkiye pazarına sunduğu ürünleri ve çözümleri KargoHaber Dergisi’ne anlattı.

> Motorola mobilite çözümleriyle ilgili Türkiye’de neler yapıyor? Sektördeki aktiviteleri nelerdir?

- Motorola’nın şu anda Türkiye’de faaliyet gösterdiği alanlar belli kollara ayrılıyor. Kurumsal mobilite çözümleri ve ürünleri, mobil telefonlar ve cep telefonları segmenti mevcut. Kısa süre önce yapılan duyuruda da ayrı bir şirket haline getirildi. Oradaki yatırımların artırılması ve yeni ürünlerle piyasaya girip şirketi bulunduğu güçten daha iyi bir duruma getirmesi için Motorola şu anda iki ayrı kolda devam ediyor. 2009’un ilk yarısında ayrılma tamamen gerçekleşecek. Motorola bünyesinde yer aldığımız branş, kurumsal mobilite departmanı alanı. Enterprice mobilite kullanıcıya ne sağlar diye soracak olursanız, küçük orta büyük ölçekli kurumsal şirketlerin müşterilerine sundukları hizmetlerin, iş akış süreçlerini belli bir noktaya sabit kalmayarak ellerindeki data gibi unsurları gerçek zamanlı sağlayıp, müşteri memnuniyetini artırarak hizmet kalitesini en üst noktaya çıkartmak şeklinde bir açıklama getirebiliriz. Normal cep telefonları da bu alana giriyor. Motorola’nın ayrıştırıcı özellikleri devreye girdiği noktada, dayanıklı ürünler ve IP standartları diye tabir ettiğimiz suya, toza, çevre etkenlerine dayanıklı ürünleri üretip altyapıları ile birlikte müşterilerine sunan bir firmayız. Pazara yön veren ürünleri ve Ar-Ge araştırmalarıyla birlikte o pazara yön verip müşterilerine sunan pazar lideri diyebiliriz.


> Lojistik sektörünü parçaladığımız zaman, lojistik depolar, antrepolar, dağıtım alanları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

- Öncelikle taşımacılık ve lojistik sektörü ana hattımız, ikinci hattımız üretim sektörü ve perakende sektörü, üçüncü hattımız ise kamu, telekom, sağlık sektörü. Bizim bugünkü konumumuz dediğimiz gibi iç içe. Taşımacılığın yanında lojistik ve otomotiv sektörü, üretim sektörüne giriyor. Çözümlere baktığınızda sektörel bazda farklılıklar var. Lojistik ve taşımacılığı iki ana hatta topluyoruz. Buradaki projelere baktığımızda veya otomasyon sistemlerini ele aldığımızda lojistik şirketlerinin depo taraflarının olduğunu görüyoruz. Onunla beraber taşımacılık sektörüne baktığınızda kargo sektörü ön plana çıkıyor.  Lojistik sektörüne döndüğümüzde bizim burada verdiğimiz hizmetler, ana hatlarıyla kurumsal şirketlerin müşterilerine sunmuş olduğu hizmetlerin gerçek ve hatasız olarak bilgi akışlarının sağlanması. Ürünlerle birlikte dayanıklılık ön plana çıkarak, aynı zamanda stok teslim, müşteri adına paketleme yapabilme, ürün veya hizmet yoldayken gerçek zamanlı olarak lokasyonun tespit edilip müşteriye internet üzerinden aynı anda bilgilendirme yapılabilmesi gibi hizmetler veriyoruz. Her lokasyonda ayrı ayrı barkod okutarak bu hizmetleri sağlıyoruz. Avantaj, sahadaki insanların belli bazı lokasyonlara bağlı kalmaması, lokasyon ve ofisten bağımsız çalışması. Bu üniteleri kullanacakları kablosuz altyapının sağlanması, GPRS gibi, depo otomasyonların dâhili alanlarda wireless, lann çalışmaları gibi, aynı zamanda da bu hataları sıfıra indirerek iş verimliliğini artırıp şirketlerin bu alandaki kazançlarını da kara döndürmek gibi sonuçlar doğurabilir.

 

> Bu işin bir de yazılım tarafı var. Donanımlarınızı destekleyen anahtar teslim çözüm mü sunuyorsunuz, partnerleriniz mi var?

- Yüzde 99 oranında kanal tarafından, iş ortakları tarafından son kullanıcılara hizmet veren bir şirketiz. Kanala son derece önem veriyoruz. İş ortaklıklarımızın gelişmesi, yazılımları geliştirilip Ar-Ge çalışmaları yapılması yönünde dahi bir takım fonlarla bütçelerle destek verebiliyoruz. Tabiki sizin de dediğiniz gibi, müşteriye anahtar teslim proje yapıyoruz. Biz ürünlerin altyapısı, çözümleri, aynı zamanda da terminal kısmı veya okuyucu kısmını teslim edebiliyoruz. Buna ek olarak servis, hizmet ve yazılım aplikasyonları anlamında iş ortaklarının katma değerleri ön plana çıkıyor. IP üzerinde yazılmış olan aplikasyonlarla birlikte müşterilerinin iş süreçlerinin analiz edilip yazılımların bunlar doğrultusunda hazırlanıp uygulamaya geçilmesi söz konusu. Çeşitli alanlarda ve çeşitli branşlarda, stok yazılımı, yönetimi, parti yazılımı, kargo hizmet teslimat alım takip anlamında  mobil yazılımlar yapan iş ortaklarımız mevcut.

 

> Ürünlerde teknoloji açısından olsun ergonomi açısından olsun doyum noktasına ulaştınız mı? Lojistik sektörü için avantaj sağlayacak ne gibi yenilikler var?

- Motorola’da teknoloji her gün gelişiyor. Biz ürünleri geliştirirken, dizayn ederken ve ergonomisini ön plana çıkartırken büyük uluslararası müşterilerimizin görüşlerini ve tecrübelerini dikkate alıyoruz. Sektörel bazda ürün üretmeye dikkat ediyoruz. Bu, üretim sektöründe özel bir terminal veya perakende sektöründe mağazada kullanılacak bir terminal olabilir. Aynı zamanda ortamda tozun yağmurun olduğu, darbelerin ön plana çıktığı lojistik sektörüne yönelik ürünler de buna iyi bir örnek olarak verilebilir. Standartları yüksek ve performansı çok üst noktada olan ürünler üretmeye dikkat ediyoruz. Teknoloji her noktada gelişiyor. İstekler ve çözümler bazında yeni taleplerle karşılaşıyorsunuz ve yeni çözümlere ayak uydurmak için çalışmaları devam ettirebiliyorsunuz. Bizim burada öncelikle dikkat ettiğimiz husus, ergonomisinin sağlam ve dayanıklılığının üst noktada olması. Pazarda mevcut olan terminaller diyebiliriz. Ayrıştıran nokta da burası… Uzun süreçli yatırımın korunması için üst seviyede teknoloji ve yüksek dayanıklılık sağlıyorsunuz. Aksi takdirde yoğun ortamlarda ürünleri, yatırımları korumanız çok zor olabilir.

 

> Şu anda sizin lojistik sektörüne sunduğunuz en önemli ürünler hangileri?

- Bizim ürün portföyümüze giren, aynı zamanda MC 70 ailesi diye tabir ettiğimiz mobil terminal mevcuttu. Geçtiğimiz ay itibari ile bu MC 70 ailesine MC 75 ürünümüzü de ekledik. MC 75’de ön plana çıkan, ana hatlara baktığımızda kablosuz iletişim, GPRS iletişiminde Amerikan ve Avrupa standartlarının ön planda olduğunu görüyoruz. Üçüncü nesil ürünler bunlar. Türkiye altyapı olarak üçüncü nesil ürünleri desteklemiyor ancak bu ürünü pazara hazır bir şekilde sunabiliyoruz. Görüntülü konuşmayı tamamlayan teknolojiye üçüncü nesil diyoruz. Görüntüyü alabilmek için data bant aralığını kullanıyorsunuz. Görüntüyü göndermek de yüklü bir data içeriyor. Aslında dünyayla paralel bir sistem ancak Türkiye’de de yakın zamanda hayata geçeceğini düşünüyoruz. Belki bu yıl sonu, belki önümüzdeki yılın başında üçüncü nesil kulanıma açılacaktır.

> RFID teknolojisini Türkiye’ye getirmeye başladınız mı?

- RFID uygulamalarında çok geniş alanlara ulaşmak ve müşterilerin iş süreçlerine göre yazılımları geliştirmek gerekiyor. RFID teknolojisi biraz daha farklı, barkod okuyucusuna benzer teknik süreçleri, iş süreçlerinde farklılıklar yaratıp okumayı sıfıra indirir. İş ortaklarımızın yatırımları var. Demo ürünlerimiz iş ortaklarımız tarafından, kurumsal müşterilerin lokasyonları kurularak devam edecek. Şu an itibari ile Yurtiçi Kargo ile bir çalışmamız olacak. İlk etapta çuvalların üzerine toplu olarak yükleme yapıyorlar ve zaten yüklemeler genelde dağıtım merkezlerinde çuvallarla oluyor. Onlar hangi kamyona yükleyeceklerini, kamyonun hangi şubeye gideceğini aktarma merkezlerindeki dağıtım için kullanacaklar. Yurt dışında baktığımızda RFID konusunda uygulamaları var. Yaklaşık 40 binden fazla okuyucu ile birlikte teslimat bölgesinde dağıtım kitlerinin gelip indirilmesi noktasında, Motorola firmasının çok geniş çaplı bir projesi mevcut.

> MC 75 RFID’li olabiliyor mu?

- MC75’in RFID’li olabilmesi adına şu an için harici bir aparat var. Bir önceki versiyonda MC 70’lerde GPS olmadığı için bu tarzda modüllerde bulunuyor. GPS ve RFID özelliği harici bir modülle sağlanabiliyor. MC75’in en büyük özelliklerinden bir tanesi de üzerinde entegre GPS bulunuyor olması. Herhangi bir harici aparat olmadan GPS özelliği sağlayabiliyor. Ayrıca 2 Megapixel kameraya sahip ve fotoğraflar internet ortamında gönderilebiliyor. Kamera ve barkod okuyucu birbirinden ayrıldı. Bir boyutlu veya iki boyutlu okuyucu olabilir ancak iki boyutlu barkod okuyucular her zaman problem olur. Hem fotoğraf çekme hem de bir boyutlu barkod okuyucu imkânı sağlanmış oluyor. Son dönemlerde voice konusu çok önemli ve tüm firmalar bu alanda yatırım yapmaya başladılar. Network üzerinde, el terminalini lokal bir networka bağladığınız anda el terminali üzerinden sadece normal bir data transferini gerçekleştirmenin dışında voice özelliği de katabiliyoruz. El terminalinde, özel bir yazılımla iki kişi birbiriyle direkt telefon gibi konuşabiliyor. Bununla ilgili sadece sese yönelik ürünler çıkarmaya başladık. Bu yeni bir konsept ve özellikle Avrupa’da çok yayılmaya başladı. Giyilebilir terminallerde yani bele takılanlar, parmakta olan scanner, ses tanıma özelliği önem kazandı. Bunun için bazı çözüm ortaklarımız var. Herhangi bir paketle ya da el terminaline bir emir vereceğiniz zaman, tuşlarla hiç oynamadan hoparlöre sesi yani emri veriyorsunuz ve o komut gerçekleşiyor.

 

> Sesli sistemler konusunda hiç talep alıyor musunuz?

- Avrupa’da özellikle depo tarafında bu iş yüksek cirolarda yapılmaya başlandı. Bize talepler geliyor ancak ciddi bir kullanım yok. Pil ömrü çok büyük önem kazandı. Ürünlerin pil ömrüyle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldı. Mümkün olduğu kadar da ergonomik hale getirmek gerekiyor. Olabildiğince küçük pillerde yüksek ömür elde edilmeye çalışıldı. Araç içindeki yoğun kullanımlarda, ses de kullanıyorsanız sıkıntı yaşanıyor. Onun için araç içinde sarj bulundurmakta fayda var. Genelde kargo ve lojistik müşterileri bulunduruyorlar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77