• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Michelin Yeni Nesil Ağır Vasıta Lastikleri X Line Energy’yi Tanıttı

Michelin Yeni Nesil Ağır Vasıta Lastikleri X Line Energy’yi Tanıttı
Michelin, ‘gerçek hayattan esinlenerek güncel hayata uyarlanan ürünler’ diye nitelendirdiği ve ağır vasıta sürücülerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen Michelin X ® Line Energy™ lastiklerini tanıttı.

Michelin, ‘gerçek hayattan esinlenerek güncel hayata uyarlanan ürünler’ diye nitelendirdiği ve ağır vasıta sürücülerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen Michelin X ® Line Energy™ lastiklerini tanıttı.

Michelin’in Fransa’da bulunan Ladoux Teknoloji Merkezi’nde geliştirilen ve lastikte etiketleme sistemiyle eş zamanlı olarak 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren yollarda olacak olan X Line Energy lastiklerinin tanıtımı d dünyanın farklı ülkelerinden gelen basın mensuplarının katılımı ile yine Ladoux Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çekici ve yarı römorkta kullanılmak üzere geliştirilen Michelin X ® Line Energy™ lastiklerinden ‘Z’, ‘D’ ve ‘T’ serisi olmak üzere üç farklı lastiği tanıtan Michelin, kendi ile yarıştığını göstererek bir önceki nesil lastikleri Michelin X® Energy ™ SaverGreen’e göre yakıt tasarrufu ve performanstaki artışa dikkat çekti.

            Michelin, lastiğin gerçek performansının yeni iken değil kullanıldıktan sonra ortaya çıkacağı düşüncesi ile 3’te ikisi yıpranmış X ® Line Energy™ lastiklerle yaptığı karşılaştırmalı testlerle de basın mensuplarına yeni nesil ağır vasıta lastiklerinin ıslak zemindeki performans ve yol tutuşunu canlı olarak izleterek, ‘zamanla değişmeyen performans’ını gösterdi.   

Şartlar ve ihtiyaçlar göz önüne alınarak geliştirildi

Lastiklerin tanıtımı sırasında verilen bilgilerde; Michelin’in daha verimli performans sunma amacıyla geliştirdiği lastiklerde uzun ömürlülüğün yanı sıra ilk kilometreden, son kilometreye kadar,  mümkün olan en güvenli ve en tasarruflu sürüşün hedeflendiği belirtildi.


Kilometre artsa da yol tutuş azalmıyor

Michelin Grubu’nun sahada aktif rol alarak lastiklerinin üretim süreçleri ve mühendislik çalışmaları kapsamında 20’den fazla Avrupa ülkesinde taşımacılık şirketlerine 320 bin ziyaret gerçekleştirerek, ideal lastik kullanımı konusunda bilgilendirdiğini açıklayan yetkililer, bilgilendirmenin yanı sıra, müşterilerden alınan geri bildirimler sayesinde sürücülerin çalışma şartları ve ihtiyaçlarını da daha iyi anlama fırsatı yakalandığını kaydettiler. Yeni X Line Energy lastiklerinin, taşımacılık sektöründe aktif olarak faaliyet gösteren, güvenlik ve dayanıklılığın önemli olduğu tehlikeli madde taşımacılığından, farklı iklim ve yol koşullarının görüldüğü uluslararası taşımacılığa kadar farklı kriterdeki müşteriler için geliştirildiğinin de altı çizildi.

Michelin ilk defa, üçte ikisi yıpranmış, diş derinliği sadece 6 milimetre kalmış lastikleri test etmek üzere Teknoloji Merkezi’ndeki pistleri kullanıyor. Bu testler on binlerce kilometrelik yol boyunca birkaç kez kullanıma (veya çeşitli koşullarda 100 bin kilometrelik kullanıma) denk geliyor. Gerçekleştirilen bu testler, aracın kilometresi artsa da Michelin lastiklerinin özellikle de yol tutuşu konusunda üstün performans sergilemeye devam ettiğini kanıtlıyor.

Yakıtta daha cimri

Taşımacılar için en büyük gider kalemlerinden birinin yakıt olduğu ve doğru lastik seçiminin yakıt maliyetinin büyük ölçüde azaltılabileceğinin vurgulandığı organizasyonda, yeni 2013 Michelin kamyon lastikleri serisinin, taşımacılık sektörünün tüm zorlu koşullarıyla mücadele edecek şekilde tasarlandığı belirtildi. Michelin lastiklerinin sadece yakıt tasarrufu sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda diş açma ve kaplama işlemlerinin uygulanabildiği ‘3 ömür’ tasarımı sayesinde uzun yıllar da kullanılabildiği kaydedildi.

Yeni nesil kamyonlar için tasarlanan Michelin X Line Energy ™ lastik serisinin yuvarlanma direncini ve kullanım ömrünü geliştirirken yük optimizasyonu konusunda da kullanıcılara yardımcı olduğu vurgulanırken, yeni lastik serisi uzun mesafeli kullanımlarda yakıt tüketimini azalttığı belirtildi.

            2012 yılına kadar Michelin X® Energy ™ SaverGreen lastiği pazardaki yakıt verimliliği bakımından öne çıkan lastikler arasındaki yerini alırken, uzun mesafeli kullanımlar için geliştirilen

Michelin X® Line Energy ™ lastiği ile bu performansın tamamen yeni bir seviyeye taşındığı görülüyor.

Michelin X® Line Energy ™ bir önceki nesil olan X® Energy ™ SaverGreen’e göre 130 bin kilometrenin üzerindeki kullanımlarda 515 litreye varan yakıt tasarrufu ve 1,371 kg CO2'nin atmosfere salınmaması anlamına geliyor. 40 ton ağırlığında beş akslı bir TIR ile eğimli bir otobanda gerçekleştirilen üç testin verilerine göre de Michelin X® Line Energy ™ lastiği Michelin X® Energy™ SaverGreen lastiğe kıyasla daha fazla performans sunuyor.

İlk kilometreden son kilometreye aynı performans…

Yeni Michelin X® Line Energy ™ lastiklerinde güçlü karkas yapısı sayesinde güvenilirlik ön planda tutuluyor. Römork lastiklerinin dönüşlerde maruz kaldığı sürtünme etkisine karşı direnç, ıslak zeminde etkin frenleme ve sürücüler için konforlu bir sürüş ve yol tutuşu sunuyor.

Yeni uzunyol lastiklerinin bir diğer özelliği de yüksek kilometre ömrü. Yeni Michelin X® Line Energy ™ lastiği, yüksek kilometre ömrü ve düzenli aşınma özellikleri sayesinde taşımacılara önceki nesil Michelin X ® Energy SaverGreen lastikleri ile kıyaslandığında ön lastikler için yüzde 20’ye, römork lastikler için yüzde 12'ye varan oranda daha uzun kilometre ömrü sunuyor.

Yeni Michelin X ® Line Energy ™ lastiğinin iddialı olduğu diğer bir alan da zamana karşı değişmeyen performansı. Michelin tarafından yapılan testler gösteriyor ki; X ® Line Energy ™ yüzde 60 oranında yıpranmış olsa dahi, kullanıcılar için ilk kilometreden son kilometreye kadar aynı performansı sergileyebiliyor.

Üçte ikisi yıpranmış bir Michelin X ® Line Energy ™ T lastiğinin ıslak zeminde yol tutuş performansını göstermek için Michelin, 385/55 R 22.5 ebat lastikleri kullanarak kesin sonuçlar sunan karşılaştırmalı testler gerçekleştiriyor. 110 metre genişliğinde otoban şartlarına denk gelen, dairesel bir yolda, 3 akslı treylerde 21 tonluk yük ile sağanak yağış koşuluna karşılık gelen 2 milimetre su kaplı asfaltta, 3’te 2’si yıpranmış X ® Line Energy ™ T lastikler ile rakip firma lastiklerinin takılı olduğu benzer bir römorka göre aynı koşulda kaymadan 6 km/s daha hızlı gidebiliyor.

 Michelin, yüksek tonajlı treyler için Michelin X® Line Energy ™ T lastik serisini, öncelikle taşıdıkları römorkların güvenliğini, yük kapasitesini artırırken, çalışma maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen taşımacıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarladı. Yeni lastikler, artırılan enerji verimliliği sayesinde, her bir aks için 100 km’de 0.4 litreye varan yakıt tasarrufu ile kullanım maliyetlerini azaltıyor.

Treylerler için ‘T’ serisi

Michelin X® Line Energy ™ T lastiklerinin tasarımı, oluşabilecek deformasyonları ve ısınmayı önleyecek şekilde gerçekleştirilirken, bu lastiklerde çok düşük yuvarlanma direnci oranlarının elde edilmesine imkan veren yeni kauçuk bileşenler kullanılmış.

Ayrıca, eski nesil lastiklere göre lastiğin yere temas eden yüzeyinde yapılan yüzde 7 oranındaki artış ile yeni Michelin X® Line Energy™ T daha fazla güvenliği de garanti ediyor.

Daha fazla yere temas ile treyler dengesinin artırılması sağlanırken, islak zeminde yol tutuş performansı da artıyor.

            Michelin X® Line Energy ™ T'nin geniş sırt yapısı kaymaya karşı direnci artırıyor, lastiğin desen tasarımında ise su geçişini kolaylaştıran üç kanala yer alıyor.

Farklı kullanım alanlarına sahip olan Michelin X® Line Energy ™ T serisi, her türden ağır vasıtanın yanı sıra iki veya üç akslı yarı römorka sahip araçlarda da kullanılmak üzere tasarlanmış.

 

 Michelin X® Line Energy ™ lastik etiketleme sistemine göre sınıfları:

Performans Alanı  315/70 R 22.5 Z - 315/70 R 22.5 D - 385/55 R 22.5 T

Yakıt Tasarrufu B- B- A

Islak zeminde yol tutuşB- C- B

Gürültü seviyesi   (69 dB) ) - (71 dB) ) - (70 dB)

 

Michelin X® Line Energy ™ Ebat Tablosu

Michelin X® Line Energy™ Z

315/70 R 22.5

Michelin X® Line Energy ™ D

315/70 R 22.5

Michelin X® Line Energy ™ T

385/55 R 22.5

245/70 R 17,5

215/75 R 17,5

235/75 R 17,5

265/70 R 19,5

 

Rakamlarla Michelin Teknoloji Merkezi

Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa olmak üzere üç kıtada, üç büyük fabrikaya tüm dünyaya hizmet veren sadece bir adet Michelin Teknoloji Merkezi var. Bu teknoloji merkezlerinde, Michelin’in ürettiği lastikler için gerçekleştirdiği dayanıklılık ve uzun ömürlülük gibi testlerde, yaklaşık her 12 dakikada bir (otomobil, ağır vasıta, iş makineleri ile) dünyanın etrafında bir tam tur atacak kadar kilometre yapılıyor. Bu, yılda 1,8 milyar kilometre anlamına geliyor.

Michelin lastiklerinin performansını; ‘üretimde kullanılacak tüm mamüller için, laboratuar testleri, makine üzerinde gerçekleştirilen testler, yol ve pist testleri, kullanıcılarla yapılan kullanım testleri olmak üzere dört test ile ölçüyor.

Michelin makineleri üzerindeki testler -30°C +50°C aralığındaki ortam sıcaklıklarında ve 450 km/s’ye varan hız seviyelerinde gerçekleştiriliyor.

            Ar-Ge sürecine 350 farklı uzman dahil. Bunlar arasında araştırmacılar, mühendisler, geliştirmeciler, tribolojistler (harekete bağlı olarak etkileşen yüzeylerin aşınması, yağlama ve sürtünme mekanizması üzerinde çalışan kişiler), akışkan mekaniği uzmanları, akustik uzmanları, biyologlar, tarım uzmanları, metalürji uzmanları, test uzmanları ve teknisyenler yer alıyor.

Michelin Ar-Ge sürecinde 6000 kişi çalışıyor, Michelin laboratuarlarında üretimde kullanılacak ürünler için her yıl 1,5 milyon ölçüm gerçekleştiriliyor.

Michelin test işlemlerinde 700 adet sertifikalı ölçüm ve test yöntemi kullanılıyor. Yöntemler nanometrik analizlerden yüksekliği dört metreyi, ağırlığı ise beş tonu aşan lastikler üzerinde gerçekleştirilen testlere kadar oldukça geniş bir alanı kapsıyor.

            Michelin tarafından kullanılan simülasyon araç sayısı 400. Michelin her yıl araştırma ve geliştirme bütçesine ayrılan rakam ise 592 milyon Avro.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77