• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 19 °C

Türkiye’nin Lojistikte Bölgesel Güç Olması İçin Önemli Adım

Türkiye’nin Lojistikte Bölgesel Güç Olması İçin Önemli Adım
AKDENİZ Ulaştırma ve Lojistik Araştırmaları Enstitüsü Birliği’nin (EMİT) kuruluşu, 26 ülkeden 100 bilim insanı ve uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi. EMİT, Türkiye lojistik sektörünü uluslararası güç haline getirecek çalışmalar yapacak.

AKDENİZ Ulaştırma ve Lojistik Araştırmaları Enstitüsü Birliği’nin (EMİT) kuruluşu, 13 Şubat 2009 tarihinde 26 ülkeden 100 bilim insanı ve uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi. EMİT, Türkiye lojistik sektörünü uluslararası güç haline getirecek çalışmalar yapacak. EMİT’in Kurucu Başkanı aynı zamanda Tükiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı olan Çetin Nuhoğlu oldu. 

Küresel krizde lojistik sektörünün ulusal ekonomilere sağladığı çıkış yollarının ve çağdaş lojistik uygulamalarının tartışıldığı, Bölgesel ve Küresel Açıdan Ulaştırma ve Lojistik Araştırmaları Konferansı, 12–14 Şubat 2009 tarihlerinde 26 ülkeden 100 bilim insanı ve lojistik uzmanının katılımıyla gerçekleşti.


Konferansın ardından, Türkiye başta olmak üzere, Avrasya ve Akdeniz bölgesi lojistik sektörünün gelişimine büyük katkı sağlayacak olan EMİT’in kuruluşu ilan edildi.

Kuruluş bildirisine TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu, Doğuş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Rtral Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Füsun Ülengin, Almanya Karlsruhe Üniversitesi İktisadi Politika Araştırmaları Merkezi Başkanı ve Dünya Ulaştırma Araştırmaları Konferansı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Werner Rothengatter imza attı.

EMIT, eğitilmiş insan kaynağı yetiştirmenin yanı sıra, bilimsel araştırmalar ışığında ulusal lojistik politikalarının oluşmasına katkı sağlayacak ve uluslararası kuruluşlar ile üniversiteler arasında işbirliği de sağlayacak.

Nuhoğlu: “Ulaştırma tüm gelişmiş ülkelerde devlet politikası haline geldi”

EMIT’in kuruluş töreninde konuşan, Kurucu Başkan Çetin Nuhoğlu, ulaştırmanın tüm gelişmiş ülkelerde bir devlet politikası haline geldiğini ve önemli sektörlerden birisi kabul edildiğini belirtti. Nuhoğlu, şöyle devam etti:

“Doğrudan ulaştırma ve lojistik alanına yönelik olarak kurulan araştırma merkezlerine bakıldığında çarpıcı sonuçlara ulaşılmaktadır. Çoğunluğu üniversitelere bağlı ve kar amacı gütmeyen yapılar olmak üzere, ABD’de 31, İngiltere’de 18, lojistik üs olmayı başarmış Hollanda’da sekiz adet, Almanya’da beş, Fransa’da dört, Kanada ve Japonya’da üç, Yunanistan’da üç, İtalya, İspanya, İsviçre, Belçika’da iki adet enstitü ya da merkez statüsünde kuruluş bulunuyor.”

Söz konusu projenin çalışmalarına 2005 yılında başlandığını ve İTÜ bünyesinde Prof. Yücel Candemir liderliğindeki proje ekibi ile uluslararası bir platformun kurulması için çalışıldığını kaydeden Nuhoğlu, projenin nihai hedefinin Türkiye’nin, ulaştırma ve lojistik alanındaki küresel araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmalarına entegre olduğunu vurgulayarak, “Vizyonumuz, küresel lojistik haritasının tasarlanması ve şekillendirilmesinde, Türk araştırmacıların da söz sahibi olmasıdır. Tüm bu çalışmaların sonucunda EMIT’in kurulmuş olması çok değerli proje ekibinin ve destekleyen kuruluşların Türkiye’nin ulaştırma ve lojistik sektörlerinin geleceğine bir armağanı olmuştur” diye konuştu. 

Nuhoğlu ayrıca, EMIT bünyesinde gerçekleştirilecek çalışmaların genç araştırmacıları uygulayıcılar ile biraraya getireceğini, sektördeki uygulayıcıların yanı sıra kamunun da bu anlamdaki beklentilerine ve gelecekte izlenecek ulaşım politikalarına yön vereceğini kaydetti.

İşin maddi boyutu

EMIT’in kuruluşuna bugüne kadar destek sağlayan ve fikren destek veren kuruluşlar arasında Ulaştırma Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yanı sıra TOBB, TEPAV, UND, TÜBİTAK,  İDO, İTO gibi kuruluşlar da bulunuyor. Ayrıca, Avrupa Birliği yedinci Çerçeve Programı’ndan da, proje sunularak destek sağlanacağı belirtildi.

 

 

Projede Görev Alacaklar

EMIT çatısı altında uluslararası eğitim ve araştırma projelerine yön verecek olan kadroda, İTÜ İşletme Fakültesi Emekli İktisat Profesörü Yücel Candemir ve Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Füsun Ülengin liderliğinde  geniş bir akademik kadro görev alacak.

• Prof. Kenneth BUTTON, ABD George Mason Üniversitesi Ulaştırma, Politika, İşlemler ve Lojistik Merkezi Direktörü

• Prof. Ralph GAKENHEIMER, ABD Massachusetts Institute of Technology  

• Prof. Samer MADANAT, California Berkeley Üniv. Ulaştırma Araştırmaları Merkezi Direktörü

• Kaan Özbay, ABD Rutgers Üniversitesi İleri Altyapı Teknolojileri Merkezi Eş Direktörü

• Adib KANAFANI, ABD UC Berkeley Üniv. Profesörü ve Transportation Research Board İcra Kurulu Başkanı

• Prof. Ali S. HUZAYYIN, Mısır Kahire Üniversitesi Kalkınma Araştırmaları ve Teknoloji Planlama Merkezi Direktörü

• Christian REYNAUD, Fransa NESTEAR (Nouveaux espaces de transport en Europe Applications de recherche) Yöneticisi 

• Prof. Werner ROTHENGATTER, Almanya Karlsruhe Üniversitesi İktisadi Politika Araştırmaları Merkezi Başkanı

• Prof. Jeremy TONER, İngiltere Leeds Üniversitesi Ulaştırma Araştırmaları Enstitüsü Eğitim-Öğretim Müdürü

• Andreas KOPP, Dünya Bankası  Enerji, Ulaştırma ve Su Bölümü Baş İktisatçısı

• Yoshitsugu HAYASHI, Japonya Nagoya Üniversitesi Çevre Bilimleri Fakültesi Dekanı ve WCTRS Bilim Kurulu Başkanı

• Prof. Eddy VAN DE VOORDE, Belçika Antwerp Üniv. Ulaştırma ve Bölgesel Ekonomi Bölümü ve Uluslararası Denizcilik Ekonomistleri Derneği Başkan Yardımcısı.

 

 

EMIT’in Gelecek Planları:

• Türkiye’de ve yurtdışında ulaştırma ve lojistik konusunda uzman genç araştırmacı-bilim insanı havuzunun oluşturulması,

• Bölge ulaştırma ve lojistik sektöründe eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik araştırma,

• İlk etapta, belirlenecek olan konularda kısa dönem eğitimleri düzenlemek,

• Çağdaş standartlarda müfredata sahip, Uluslararası ve Üniversitelerarası Eğitim-Öğretim Ağı’nın oluşturulması ve projenin hayata geçirilmesi,

• Yürütülecek projeler için ulusal ve yabancı kaynaklardan finansman sağlanması,

• Ulaştırma ve lojistik alanında belirli konulardaki projeler kapsamında Mükemmeliyet Merkezlerinin kurulmasına öncülük edilmesi,

• EMIT Birliği’nin çeşitli uluslararası araştırma örgütlerinin (Transportation Research Board, WCTRS vb.) bir parçası olması ve çalışmalarına katılması.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77