• BIST 8727.4
  • Altın 2237.619
  • Dolar 32.3325
  • Euro 35.1174
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Toplum Mühendisliği mi Mühendis Toplum mu?

Toplum Mühendisliği mi Mühendis Toplum mu?
Almanlar mühendis bir millet ve mühendislik kafasıyla yönetilen bir devlet yaratmışlar. Bu yüzden de başta felsefe olmak üzere hayatın her alanında ekonomide, sanayide, teknolojide hatta sanatta zengin mi zengin...

Her zaman kırk kere ölçer, bir kere biçerler. Durdukları yere yavaş-yavaş, sindire-sindire gelirler, geldikleri yerden geri gitmezler.

Böyle bir Almanya söz konusu olduğunda, ülkemizin tüm ekonomik göstergelerinde açık ara birinci sırada yer alan bu ülke ile gerilen ilişkilerin verilere yansımamasını bekleyemeyiz. Son 7 aylık ihracat verilerine göre her zaman ilk sarıda yer alan Almanya, en çok ihracat yapılan 10 ülkenin toplamının yüzde 20,7’si kadar paya sahip. Bu oran 2016 yılında yüzde 22 düzeyinde gerçekleşmiş. Listede ikinci sırada yer alan İngiltere ve AB ülkeleri dışında kalan Irak, BAE ve İsrail ise toplam içinde geçen yıl yüzde 18,4 olan paylarını bu yıl 20,12 düzeyine çıkarmışlar. Dördüncü sırada yer alan ABD’nin dışında listede diğerleri de tümüyle AB üyesi olan İtalya, İspanya, Fransa ve Hollanda... Almanya’ya ihracat artsa da payının gerilemesinin en önemli nedeni, bu ülkelere yönelik dolar bazındaki ihracat artarken Irak, ABD, İsrail’e ihracatın daha yüksek oranlarda artmasıdır. Son iki yılın ilk 7 aylık verilerinde yüzde 60 artış sağlanan İspanya’nın da sonucu etkilediği görülüyor.

Sektörler bazında bakıldığında yılın ilk 7 ayında 193 ülkeye ihracatı yapılan otomotiv her zaman olduğu gibi ilk sırada yer alıyor. Üstelik ihraç kalemleri arasında onuncu sırada yer alan madencilik ile birlikte en yüksek artış sağlayan sektör de otomotiv olmuş. Peşinden gelen hazırgiyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler başta olmak üzere listedeki tüm sektörlerde Almanya, Avrupa’nın lideri, dünyanın da en önde gelen ülkelerinden biridir. Bu da Almanya’ya ihracatın neden ilk sırada olduğunu açıklıyor.

Türkiye’ye ilişkin en taze verilere bakarak, siyasette tu kaka olan Almanya’nın ekonomideki önemini koruduğu görülüyor. Fakat siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkileri olumsuz yönde etkilemeye başladığı da görülüyor. Üstelik bunun daha da derinleşmemesini beklemek yersiz olur. Kurumların, kuralların, sivil toplum örgütlerinin karar alma süreçlerine dönüştürücü etkiler yapabildiği Almanya’da toplum olarak topyekün hareket etme kültürü öne çıkıyor. En yukarıdan aşağıya doğru bizde görmeye alışık olmadığımız bir tek seslilik sergileniyor. Baştaki yöneticisi bir beyanat verdiğinde en alttaki işadamı da ona göre adım atıyor. Bu bir toplum mühendisliği sonucu mudur yoksa mühendis toplum hareketi midir diye bakmak lazım... Fakat sonuçta Almanlar siyasette de ticarette de toplu hareket ediyor... Hizmetler tarafından baktığımızda turizmde bunun yansımalarını hemen görüyoruz. Hükümet yetkilisi, basını “Türkiye’ye gitmeyin” diyor, Alman turistin sayısı anında düşüyor. Almanya’da dünyanın en büyük tur operatörlerinin bulunduğunu da unutmayalım. Dış ticarete bağlı olarak diğer bir hizmet kolu olan taşımacılık da her türlü gelişmeden etkileniyor. Lojistik devlerinin ilk sıralarında da çoğunluk Almanlar var.

İhracatın olumsuz etkilendiği siyasal ilişkilerin devamında taşımacılığın etkilenmesi zaten işin doğası gereğidir. İhracat olmazsa taşıma da olmaz. Ancak yıllar süren çabalarla bir iki adım ileri gidilmişken geri düşmek de acı verici... Küçük de olsa vizelerde, belgelerde, vergilerde elde edilen kazanımların iyi korunması gerekmektedir. Türk taşımacılık ve lojistik endüstrisinin, Türkiye ekonomisine daha nitelikli ve üstün hizmet vermesi için Almanya’dan elde edeceği çok şey var. Doğrudan ya da dolaylı, iş ya da ortaklık her ne olursa olsun temas halinde olan herkesin işleri yoluna koymak için çok daha fazla çabalaması gerekmektedir. İş dünyası siyasetin dilinden uzaklaşmalı, bir mühendis titizliği içinde çalışmaya devam etmelidir. 

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:223)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • Lojistiğin Buluşma Platformu logitrans Fuarı09 Aralık 2022 Cuma 13:53
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77