• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Yine Güzel Bir logitrans Fuarı Oldu

Yine Güzel Bir logitrans Fuarı Oldu
Türkiye’de yapılacak lojistiğe ilişkin tüm doğru işler, dünya ölçeğinde karşılık bulacaktır.

Gerçek anlamda uluslararası düzeyde bir transport lojistik fuarının en doğru yeri, dünya tedarik zincirinin altın halkası olan Türkiye’nin ticaret ve sanayisinin kalbinin attığı İstanbul’dur. Bu fuar için, dünyanın en büyük transport lojistik ve air cargo fuarlarını düzenleyen ekip çalışmaktadır. Aynı kümelenme içindeki fuarlar; 40 yıla dayanan EKO Fuarcılık ve 60 yıllık Messe Münih’in ortak uzman ekibi tarafından, bölgesel özellikler gözetilerek kurgulanmaktadır. Tanıtım ve ziyaretçi çalışmaları ise tüm dünyadaki hedef ülkelerde kapsamlı bir şekilde sürdürülmektedir. Uluslararası tanıtıma ilişkin sonuçları, neredeyse tümü tedarik zinciri karar alıcılarından oluşan profesyonel ziyaretçi kalitesi ile bu yıl 43 ülkeden gelen 12 bin dolayındaki ziyaretçi sayesinde anlıyoruz.

Türkiye dünya lojistik devlerinin radarında ve Türkiye’nin lojistik şirketleri dünya networklerinden büyük ilgi görüyor, yatırım ortaklık satın alma talebi ile karşılaşıyor. Bazı güzide şirketler satıldı bile. Gelinen noktada Türkiye, dünya lojistiğinde yalnızca doğru bir güzergah değil aynı zamanda bir yatırım ve operasyon merkezidir... Alt yapısıyla, gelişmiş lojistik operatörleriyle, artan insan kaynağıyla, hizmet kalitesinin eriştiği düzeyle dünya lojistiğinde hub olma yolunda önemli bir dönemeci geçmiş bulunmaktadır. Bunun göstergelerinden birisi de 16’ncı logitrans Fuarı’nda sergileme yapan şirketlerin yarısının (Yüzde 49.25’i) Çin’den Letonya’ya, Rusya’dan İngiltere’ye 22 (Türkiye ile birlikte 23) ülkeden gelmesidir. Fuarın daha kapanmadan 2024 yılı rezervasyonları ile tamamen kiralanmış olması da başka bir gösterge olsa gerek.

Fuarlar sektörlerin nabzını tutmak için önemli platformlardır. Buralarda konuşulan konular, paylaşılan bilgiler, kurulan ilişkiler ve geliştirilen ticaret ağları, dünya refahının adil dağılımı kadar var olan refahın artışı ve erişilebilirliğine de katkıda bulunur. Sektörlerin gelişimi, yatırım ve istihdamın artışı teşvik edilir. Bilinirlik ve güvenilirlik bu ortamlarda test edilmektedir. Dünya ticaretinden pay almak adına hemen tüm uluslararası platformlarda dillendirilen büyük projelerin ince elenip sık dokunduğu yerler de fuarlardır. Son olarak ABD’nin ortaya attığı Hindistan, Ortadoğu, Avrupa Ekonomik Koridoru IMEC, Çin’in Kuşak ve Yol Projesi OBOR, ABD ve AB’nin Londra’da yapılan G7 Zirvesi’nde açıkladığı “The Global Gateway”, halen yürüyen Avrupa Kafkasya Asya Ulaşım Koridoru TRACECA, Trans Avrupa Kuzey Güney Otoyolu Projesi TEM, Türkiye’nin de desteklediği Irak’ın FAW Limanı’ndan Mersin Limanı’na uzanan “Kuru Kanal Projesi” gibi konular, logitrans’ın da konusu durumuna geliyor. Sektörün düşünürleri bunları fuar ortamında ele alıyor.

Yenilikçi ruh, yaratıcılık ve daha iyi olma çabası içindeki firmaların etkili şekilde katılım sergiledikleri logitrans; belli bir çerçevesi, sınırları, sorumluları, sorumluluk alanlarının belirlenmesi sayesinde bir ürüne dönüşmüş gelişkin lojistik hizmet paketleriyle, bu hizmetlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan fiziki yapılardan ekipmanlara kadar her ihtiyaca yönelik sergileyicilerin yer aldığı bir fuar oldu. Daha dün uzak bir hayal gibi duran elektrikli araçların bugün neredeyse sorgulanmaya başlandığı günümüzde lityum pillerin güvenli taşınması, artan dijitalleşme, yeniden üretim, alternatif tahrik sistemleri ve elektromobilite bu fuarda sık sık duyduğumuz konulardı.  Fosil yakıtlar, temiz ve sürdürülebilir enerji kaynakları, karbon ayak izi, yeşil mutabakat, sınırda karbon vergisi, piyasaların duyarlılığı, boğazlar, kanallar, salgınlar, koridorlar arasında elbette son yıllardaki alt yapı yatırımlarıyla el yükselten Türkiye’nin Orta Koridordaki konumu en çok irdelenen konulardan biriydi.

Fuarın katılımcılarının önemli bir kesimini de treyler üreticileri oluşturdu. logitrans Fuarı kapsamında düzenlenen truck & trailer bölümünde sergilenen römorkların çeşitliliği, yüke göre şekillenen kap ile bu kapları kullanan yük sahipleri ve taşıyıcılarını buluşturması açısından katma değerli bir ortam yarattı.

Bu yıl da yoğun ilgi gören Atlas Lojistik Ödülleri Yarışması, kazananları haklı olarak gururlandıran bir etkinliğe dönüştü. logitrans Fuarı’nın ev sahipliğinde 14’üncü kez dağıtılan ödüller, tören alanının dışına taşan temsil ve markalama etkisiyle giderek büyüyor. Seneye daha da gelişmiş, büyük ilgi ve rağbet gören bir yarışma ile karşılaşacağız.

Katılanların kazançlı çıktığı kadar ülkeye ve bölgeye de katkı sağlayan Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı ve İstanbul, dünya lojistiğinde iddiası olan herkesin buluşma noktası olmaya devam edecektir. Bunun için çalışmaya başladık bile...

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:299)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benim Koridorum Senin Koridorunu Döver09 Ekim 2023 Pazartesi 09:58
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77