• BIST 9645.02
  • Altın 2417.034
  • Dolar 32.5755
  • Euro 34.8372
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

En İyi Kapı Olmayan Kapıdır

En İyi Kapı Olmayan Kapıdır
Kapı demek kuyruk, gümrük, vize, bekleme ve tabi masraf demektir. Kurulan kapılarla nakliyecinin maliyeti artarsa ihracatçının da maliyeti artmış olur.

Türkiye’nin ihracatının da takıldığı ve maliyetinin artmaya başladığı ilk yer, Bulgaristan Sınır Kapısı Kapitan Andreeova’dur.

8 ülkeye 29 sınır kapısı olan Türkiye için en öncelikli karayolu ihraç kapısı Kapıkule’dir. Kapıkule uluslararası rekabetin gerçek anlamda ete kemiğe büründüğü nokta olup, uzantısı durumundaki Kapitan Andreevo, aynı zamanda AB’ye giriş kapısıdır. Bu kapıdaki uygulamalar, AB’nin Türkiye’ye ilişkin tercihlerini göstermektedir. Türkiye’nin bu kapıdan ne kadar ihracat yapıp yapamayacağı buna göre belirleniyor.

Sınır ve çevresinde bekleyen 3 bin 681 treyler, dergimizin 16-17. sayfasında yer alan uydu fotoğraflarında görülüyor. Kabaca 60 bin tona yakın, ‘yükte hafif pahada ağır’ mallarla dolu treylerler, taşıdıkları malın maliyetini artıracak bu beklemelerden bir türlü kurtulamıyor. Türkiye’yi fukaralıktan çıkarma, var olan zenginliğine zenginlik katma, taşıdığı yükü yerine ulaştırmaktan sorumlu sürücülerin ömrü de kuyruklarda beklemekle geçiyor.

Türkiye’de en yetkili ağızlardan, yüksek ihracat rakamlarına dayalı ilerleme hedefleri konuyor ama bu hedeflerinin bu kapılar ve yollardan gerçekleşmesi fiziki olarak mümkün görünmüyor. Bunu çözmek için alınan kararlar da yılların kronikleşmiş sorunlarını ortadan kaldırmaya yetmiyor.

Önce iğneyi kendimize batırmalı, ülke olarak yapılması gerekenler yapılmalıdır. Yakıta, parka, mühüre, kontrole dayalı bazı uygulamalar gereksiz duruyor. Bunları elden geçirip ondan sonra kapılara bakıldığında, kalıcı çözüm uluslararası ilişkilere ve ülkenin buradaki gücü ve tutumuna bağlı duruyor.

En iyi kapı olmayan kapıdır. AB üyeliği işte bunu sağlıyor. Türkiye’nin, Avrupa’ya girerken geçmek zorunda olduğu sınır kapılarından, vizelerden, tarife dışı kısıtlamalardan kurtulması için AB üyeliğini çok daha fazla zorlaması gerekmektedir. Buralar ‘sınır kapısı’ olup sınırlama koymak üzere var... Kapı olacak ki kontrol olsun, TIR Karnesi’ne, T1’e, pasaporta, vizeye bakılsın, bol bol bekleme ve masraf olsun. Bunlar ihracatın maliyetini de artıran kalemler...

Türkiye, ana pazarı olan AB’ye katılıp da kapıları ortadan kaldıramıyorsa, denizi daha fazla kullanacak. O da yetmedi, değerli malları karadan ya da havadan, biraz vakti olanları deniz ve demiryoluyla taşıyacak. Elbette en önemlisi ve doğrusu, ihraç malının değerini artırmaktır. Büyüme ve zenginleşme için ihracatın yanı sıra ihracatta değerli ürünlere yönelmekle işe başlayıp, bunu da intermodal taşımacılığın olanaklarını kullanarak gerçekleştirerek, yollarda yaşanan kepazeliklerden de kurtulmak gerekiyor.

RO-RO hatları burada daha çok öne çıkıyor. Böylece çok sayıda giriş ve çıkış seçeneği üretilebilir. Batıya yönelik çalışan RO-RO limanları sayesinde, denizden taşınan araç sayısı artırılabilir. Üstelik bu planlanabilir ve yeşil bir seçenek... Zaten intermodal taşımacılık Türkiye’nin giderek gelişen tercihi olmaktadır. Bir de değeri artan ihracatla birlikte pek çok şey yoluna girebilir. En azından yollarda, kapılarda daha fazla şişme olmaz.
 

Öte yandan Avrupa’nın en büyük sorunu şoför açığı. Yavaş yavaş Türkiye için de geçerli olan bu soruna şimdiden çare bulmak gerekiyor. Bu yollara ve arabalara şoför de yetişmez... Römork taşımacılığı ile şoför gereksinimini de azaltmak mümkün. Kuyruk bekle, vize bekle derken şoför ihtiyacı daha da artırıyor.
 

Tek kapı uygulaması da önemli kazanımlar sağlayacaktır. Pazar koruma amacıyla engeller yaratılan batı kapılarında bu belki zaman alır. Ancak kapasitesi giderek artan örneğin Gürcistan geçişleri için tek kapı uygulaması seçeneği ciddi şekilde zorlanmalıdır. Hatta bu seçenek doğuya doğru başka ülke ve kapıların katılımıyla daha da geliştirilebilir.
 

İlk aşamada kendi yapacaklarımızı tamamlayıp ardından Intermodal taşımacılık, deniz ve demiryolunu daha etkili kullanmak, tek kapı uygulaması, sonuç olarak da AB üyeliği ile bu sorunların yükünü azaltmak mümkün.
 

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:288)

Kuyruklar Uzuyor Taşıma ve İhracatın Maliyeti Artıyor

İlgili Haberler
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benim Koridorum Senin Koridorunu Döver09 Ekim 2023 Pazartesi 09:58
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77