• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Piyasalar Geri Bildirim İster

Piyasalar Geri Bildirim İster
İlk sayısını mayıs 1998 yılında yayınlayan Kargo Haber 25 yılı ve 300 sayı dergiyi geride bıraktı. Derginin ilk sayısını şöyle bir karıştırdım, kimler yok ki? Gencecik halleriyle bugünlerin başarılı lojistikçilerinin yola çıkış öyküleri...

Şirketlerin vizyonları kayda girmiş. Sektörün tarihine not edilmiş. Bu süreci ayakta geçirmenin temel koşulu olan ekonomik devamlılığın güvencesi olan ilanlar Volvo, Galata, Soft gibi şirketlerin tercihiyle daha ilk sayıdan başlamış. Aynı sayıda sektörün duayeni olan Lucien Arkas bugünlere ışık tutan mesajlar içeren bir röportaj vermiş. Günümüzde bazıları sektörden çekilmiş olan Ercüment Gök, Polat Bengiserp, Lütfü Aygüler, Tanar Çakmakçı, Senay Kılıç gibi dönemin etkin isimleri görüşleri ve gencecik görüntüleriyle dergideki yerlerini almış. Çetin Nuhoğlu yeni fabrikalar açıyor, Saffet Ulusoy açılış konuşmaları yapıyor. Aslan Kut henüz Aras Kargo müdürü, Mişel Yakop’un evlilik haberi ile ‘Ekol Air&Sea Freight 1 yaşında’ haberi ve Gülriz Kantek aynı sayfada, karşı sayfada ise Arif Badur ile Çelebi haberi...

Bir anda 25 yıl geriye gitmek zamanda yolculuk yapmak işte Kargo Haber sayesinde mümkün oldu. Sektör dergileri, sektörün kendi iç iletişimini sağlamak kadar en geniş kamuoyu ile iletişim kurma, mesajlarını iletme, sektörel dilin ve kavramların gelişimine katkıda bulunma, mevcut kavramları anlamlandırmak, içini doldurmak, sektörel vizyonun gelişimine destek vermek, ulusal ve uluslararası medya organlarının yeterince alan açmadığı konuları kamuoyuna duyurmak, karar alma organlarına vermek istedikleri mesajlarını, ‘işi’ sadece bu olmayan gazeteci ve medya organlarının sınırlı kapasitesine bağımlı olmaksızın en geniş kapsamlı olarak, arka planı ile birlikte iletmek ve bu sayede karar alma süreçlerine etki etmek gibi sektör adına son derece önemli bir işlevi yerine getirirler. Bunu yeterince doğru, yerinde, zamanında ve etkili şekilde yapan yayınlar da yol alır, ömür alır, saygı görür. Karar alıcıların da faydalandığı sektör yayınları, aynı zamanda birer referans kaynağı olarak verilerin toparlanması, tarafsız bir şekilde analiz edilmesi ve bu analizlerle geleceğin aydınlatılması gibi bir işleve sahiptir. Sektör yayınları ve onların çalışanlar, aynı zamanda yayın yaptıkları alanların ‘vakanüvisleri’ gibi sektörün tarihini kayda almaktadırlar.

Kuvvetler ayrılığının hayat bulduğu, sağlıklı işleyen bir ülke ve devlet sisteminde nasıl ki basın 4. Kuvvet olarak kitleler adına denetim, uyarı ve bilgilendirme görevi yapıyorsa, sektörel ilerleme adına da sektör yayınları aynı işleve sahiptir. ‘Piyasalar geri bildirim ister’ sektör yayınları da işletmeler ve sektörün aktörleri adına bu geri bildirimi yapan organlardır. Medyası olmayan bir sektörün varlığını etkili şekilde ifade etmesi mümkün olmadığı gibi geleceği de yoktur.

Medya biçim değiştirse de içerik her zaman aranır olmaya devam edecektir. 40 yıldır bu işi yapan biri olarak neredeyse mesleğin ortaçağından günümüzün dijital dünyasını da sindirerek geçirdiğim süre içinde tanıklık ettiğim dönüşümde, ömrü kelebeğinki ile kıyaslanamayacak kadar uzun olsa da kelebek etkisi kadar bile sonucu olmayan yol, yöntem, metod, format, kişi ile zaman zaman yollarımız kesişti. Saman kağıtlara güçlü daktilo vuruşlarıyla yansıyan haberler, yerlerini bilgisayarın sessiz klavyelerine terk etti. Çinko kalıplar kullanılarak tek renkli ofset makinelerde basılan dergilerin sayıları azaldı. Basılanlar da artık çok daha dijital ve teknoloji yoğun ortamlarda üretiliyor. Ama okuma ihtiyacı kadar okunma, bildirme, kendini ifade etme, kurumunu ortaya çıkarma ihtiyacı özellikle de giderek daha dolup taşan internet bilgi çöplüğünde görünür olmak çabası artarak sürüyor.

Kamyonculuk, nakliyecilik, uluslararası nakliyecilik ve günümüzde lojistik sektörüne tanıklık ve katkı sunmakla geçen 40 yıllık süreçte ilk 10-12 yıl yalnız olsam da sonradan katılan meslektaşlarımızın da hakkının teslim edilmesi gerekmektedir. Bir yandan işini layıkıyla yapmaya çalışırken bir yandan işletmesini ayakta tutma ve geçim mücadelesi veren lojistik sektörü yayınlarının ve gazetecilerinin sektöre katkısını, sektörün akil insanları elbette biliyor ve takdir ediyordur. Genç lojistikçilerin de bugün konforunu sürdürdükleri sektörel gelişmişlik düzeyinin arkasında bu insanların da olduğunu bilmeleri ve en azından bir hakkın teslimi açısından adil olacaktır.

Halen yayın kadromuzda bulunan iş arkadaşlarımızın yanı sıra, dergiyi birlikte kurduğumuz Serhat Baş ile birlikte 25 yıllık süre içinde birlikte çalıştığımız, muhabirden editöre, grafikerden ulaşım görevlisine tüm çalışanlarımızın KargoHaber üzerinde emeği büyük. Umarım her biri kendi yollarına giderken ayaklarına taş değmez.

Evet, bayide satılarak yaşaması söz konusu olmayan sektörel yayınların varlığını sürdürmesi ilanlara bağlıdır. 25 yıldır Kargo Haber Dergisi’nin etkinliğine güvenerek ilanlarıyla destekleyen kurumlara ve bu kurumların basiretli yöneticilerine de içtenlikle teşekkür ediyor, bu doğru politikaları için kendilerini kutluyorum. Onlar sadece Kargo Haber Dergisi’ni desteklemiş olmadılar, aynı zamanda sektöre doğru ürün ve hizmet önermesinde bulunarak, müşterilerine ve rakiplerine de katkı sundular. Bunun için de kutlanmaları gerekmektedir.

Basılı yayın hayatını sürdüren tüm dergiler, dijital platformlar, haber siteleri, tarafı oldukları sektörün vizyonuna vizyon kattıkları, sektör mensupları da bu yayınları alternatifi olmayan birer tedarikçi olarak desteklemeye devam ettiği sürece sektörel ilerleyiş sürecektir.

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:300)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benim Koridorum Senin Koridorunu Döver09 Ekim 2023 Pazartesi 09:58
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77