• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Lityum Pillerin Güvenli Taşınması

Lityum Pillerin Güvenli Taşınması
Hava kargo alanında sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve güvenlik temelinde pek çok konunun masaya yatırıldığı IATA World Cargo Symposium, Sempozyum’a Lityum pillerin güvenli taşınması damgasını vurdu.

Turkish Cargo’nun ev sahipliğinde yapılan sempozyum 25-27 Nisan tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA lityum pil ürünlerinin tedarik zincirinin korunmasına büyük önem veriyor. Turkish Cargo da aynı çizgide olmalı ki, IATA tarafından oluşturulan ‘CEIV Li-batt’ sertifikasyon programına dahil oldu. Turkish Cargo’nun sertifikasyon programına katılımı, sempozyum kapsamında düzenlenen imza töreniyle resmiyet kazandı. 

Küresel hava kargo operasyonlarının yüksek standartta yapılabilmesi için geliştirilen CEIV Li-batt sertifikasyon programı, tedarik zinciri boyunca lityum pillerin elleçleme ve taşınması sırasındaki güvenliği artırmayı amaçlıyor. Sempozyum boyunca görüşlerini dile getiren yetkililer, hava kargo gündemine hakim olan, lityum pillerin güvenli taşınmasına ilişkin olarak yapılanların yeterli olmadığı fikrinde birleşiyor. Bir diğer altı çizilen şeye bakarak anlıyoruz ki; sivil havacılık altyapısını kullanarak gerçekleştirilen kargo veya posta gönderilerinde, lityum pil beyanında bulunulmayabiliyor. Bunun yarattığı endişeyi ortadan kaldırmak için beyan yerine, lityum pil tespitinin geliştirilmiş bir test ile sağlanması önerildi.

Dijitalleşme potansiyelinin büyüttüğü lityum pil pazarı, kendi içinde önemli bir taşıma potansiyeli yaratıyor. Bu alandaki küresel tedarik zincirinin güvenlik ve sürdürülebilirliği de dijital standardizasyon projelerine odaklanan IATA tarafından destekleniyor.

Her yıl farklı bir şehirde düzenlenen IATA Dünya Kargo Sempozyumu, hava kargo endüstrisindeki son trendlerin, en iyi uygulamaların ve yeniliklerin müzakere edilmesi için endüstri paydaşlarına bir araya gelme fırsatı sunuyor. IATA WCS 2023’ün, giderek küresel havacılığın aktarma merkezi durumuna gelen İstanbul’da gerçekleşmesi ise İstanbul’un, lojistik dünyasının geleceği için taşıdığı potansiyeli gösteriyor. Her ne kadar hava kargo dünya ticaretinde yüzde 1’ler düzeyinde pay alsa da yükte hafif pahada ağır malların taşındığı bir mod olarak, değer bazında yüzde 35 ile 6 trilyon dolarlık bir büyüklüğe erişiyor.

Dünya hava kargo alanında çok sayıda otoritenin konuşma yaptığı bu yılki WCS, aynı zamanda yeni pazarlar, teknolojiler ve dijitalleşme ile ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek için çok etkili bir ortam yarattı.  Konuşmacılar bunları sık sık vurgularken havacılığın doğal afetler ve insani kriz zamanlarında oynadığı kritik rolünü hatırlatan konuşmalar da yaptılar.

Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremde havacılığın öneminin bir kez daha görüldüğüne vurgu yapılarak, depremin hemen ardından devreye giren havayolları hizmetlerinin hayat kurtarıcı karakteri anlatıldı. Havayolları her gün insanları, kültürleri, işletmeleri ve ekonomileri birbirine bağlayarak insanlığa pozitif katkı sağlamaktadır.  Ancak bıraktığı karbon ayak izi açısından eleştirilere maruz kalan havayolu sektörünün otoriteleri, buna ilişkin çalışmaları da dile getirdiler. Böylece karbonsuzlaştırma çalışmaları, sempozyumda öne çıkan bir diğer başlık oldu.

2050'ye kadar net sıfır karbon emisyonuna ilişkin olarak kabul edilmiş bulunan Uzun Vadeli Arzu Edilen Hedef (LTAG) ve buna ilişkin Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) konusundaki gelişmeler dile getirilerek, üretilen SAF’ın her bir damlasının kullanıldığı fakat üretilen miktarların küçük olduğu belirtildi.

Lojistikte ister hava ister diğer taşımacılık türleri olsun dünya buluşmalarının adresi olarak Türkiye ve İstanbul’un seçilmesi bir rastlantı değil. İçinde bir de küçük sergileme alanı oluşturulan sempozyumun gerçekleşmesinde diğer destekleyici kurumların yanı sıra Turkish Cargo’nun ev sahipliğinin altını çizmekte yarar var.

Taşımacılık ve lojistik sektörünün IATA, FIATA, IRU gibi çatı kuruluşlarının dünya buluşmalarına ev sahipliği yapması son derece değerli. Bu tür etkinlikleri izlemek için üstlenilen yükümlülükler bile hafife alınacak düzeyde değil. Bu gibi değerli buluşmaların, ilgilisinin ayağına kadar gelmiş olması, çalışmayı daha da değerli kılıyor.  Buna katkısı olanları kutlamak gerekiyor.

Basın sponsorları arasında bulunduğumuz IATA WCS 2023’e ilişkin olarak dijital kanallarımızdan yaptığımız yayınların yanı sıra diğer ayrıntılar ilerleyen sayfalarda geniş şekilde yerini almış bulunuyor.

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:292)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benim Koridorum Senin Koridorunu Döver09 Ekim 2023 Pazartesi 09:58
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77