• BIST 9530.47
  • Altın 2475.879
  • Dolar 32.52
  • Euro 34.818
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Euroasian Cargo Türkiye’de Etihad’ın Hava Kargo İşini Büyütüyor

Euroasian Cargo Türkiye’de Etihad’ın Hava Kargo İşini Büyütüyor
logitrans 2022 Fuarı sırasında Ayberg standında Tea&Talk söyleşilerinde Euroasian Cargo Solutions Ülke Müdürü Ali Evren Özsoy konuğumuz oldu.

Tea&Talk programına konuk olan Ali Evren Özsoy ile Euroasian’un yatırımlarını ve 2023 yılı hedeflerini konuştuk.

Firmanızın Euroasian kısmıyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Şirket olarak mottomuz Asya’yı Avrupa’ya bağlayan bir köprü olmak. Müşterilerimize bu iki kıta arasında çözümler ulaştırmaya çalışıyoruz.

Gelelim kargo çözümleri kısmına, kargo kısmında neler yapıyorsunuz?

Euroasian Cargo Solutions İtalya merkezli bir firma. 12 senedir İtalya’da hizmet vermekte. Türkiye’deki yapımızı Mart 2022 itibarıyla kurduk. Türkiye’de çok yeniyiz.

1 Nisan 2022 itibariyle de Etihad hava yollarının Etihad Kargo bölümünün GSSA-Kargo Satış Acentesi görevini devralmış durumdayız. Türkiye operasyonlarımızda ağırlıklı olarak Etihad Kargo üzerinden müşterilerimize hizmet vermekteyiz.

Etihad dışında bu tarz başka hizmetleriniz var mı, yoksa doğrudan siz mi hizmet üretiyorsunuz?

Türkiye bazında şu anda Etihad odaklı hizmet veriyoruz. Ama Avrupa’da merkezimiz olan İtalya’da ve Bakü’de de bir hizmet merkezi açtık. Oralarda proje bazlı değişik lojistik ihtiyaçlar doğrultusunda hizmetler verebiliyoruz. Bu karada da, denizde de olabiliyor sadece hava kargo değil. O yön farklı tarafı işin ama Türkiye’de amacımız Etihad kargo üzerinden devam etmek. Havayolu taşımacılığında devam ediyoruz. İlerleyen zamanlarda belki farklı havayollarını da bünyemize katmayı planlıyoruz.

Etihad’ın şu ana kadar Türkiye’deki büyümesi nasıldı, sizinle beraber bünyesinde nasıl büyüme veya hizmetlerini genişletme süreci yaşıyor?

Euroasian Cargo Solutions Ülke Müdürü Ali Evren ÖzsoyBugüne kadar Türkiye’de daha çok haftanın belli günlerinde dar gövde ile uçan havayoluydu. Bizimle beraber haftanın 7 günü geniş gövde ile uçmaya başladı. Ciddi bir kapasite artışına döndü. Haftanın 7 günü olunca bu kapasite artışıyla beraber verdiğimiz hizmet kalitesi de çok daha arttı. Hem kapasite anlamında hem de kalite anlamında çok daha farklı noktadayız şu anda. Zaten Türkiye’de yaptığımız toplantılarda da sürekli bunu anlatmaya çalışıyoruz, Türkiye çok hızlı büyüyen ve büyümeye de açık bir pazar. Buraya siz ne kadar havayolu olarak yatırım yaparsanız karşılığını o kadar çok alırsınız diyoruz. Bu sebeple biz çok mutluyuz 2022 yılından.İşlerimiz çok iyi gidiyor. Bu kapasite artışına da bizim  müşterilerimiz çok iyi tepkiler verdiler. Ağırlıklı olarak şu anda hizmet verdiğimiz hinterland Ortadoğu, Uzakdoğu, Avusturalya ve Afrika’da belli lokasyonlara odaklanmış durumdayız.

Tam mekanizma nasıl işliyor? Diyelim ki, bir Türk firması Etihad’ın kargosundan faydalanmak isterse?

Ben size süreci anlatıyım şöyle çalışıyor; havayolu kendi istasyonunu açmadığı zaman ülkede bizim gibi bir firma ile sözleşme imzalıyor, kargo tarafında firma tamamen o havayolunun temsilcisi haline geliyorsunuz. Örneğin logitrans fuarında da katılımcıların çoğu bizim müşterimizdi zaten. Kendileri kendi müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda bize fiyat ve kapasite yer sorgusu yapıyorlar. Biz de Etihad’ın sistemlerinden bunu kontrol ederek kendilerine fiyat ve kapasite bilgisini veriyoruz. Bu doğrultuda müşterisiyle anlaşırsa da bize tekrar dönüp el sıkışıyoruz. Çalıştığımız firmalar zaten sertifikalı firmalar, biz de zaten şu anda sadece sertifikalı firmalar ile çalışıyoruz. Biz onların acente numarasını sistemimize girdiğimizde o direkt çıkıyor bize gerekli rezervasyonu veriyorlar ve arka planda işlem öyle sürüyor. Arkasında bildiğiniz gibi onlar malı havalimanına getiriyorlar,  havalimanında gerekli ambara çekiliyor, ambarda gerekli gümrük işlemleri tamamlanıyorve bu süreç biter bitmez de ilgili uçakla Türkiye’den çıkışını sağlıyoruz. Giriş ilk noktası ise bizde Abu Dhabi  ,hub dediğimiz birleştirme merkezimiz. Abu Dhabi’den de gideceği lokasyona göre ilgili uçaklarla aktarmalar yapılıyor.

Bir anlamda butik hizmet mi sunuyorsunuz?

Biz çok butik bir hizmet vermeye çalışıyoruz. Odaklandığımız coğrafya belli, o bölgede biz iyi bir hizmet verdiğimizi düşünüyoruz. Zaten Etihad baktığınız zaman uçak filosu anlamında da dünyanın en yeni uçak filolarından bir tanesi. Yatırımlarına da devam ediyor. Biraz prosedürsel olsa da işini sağlam yapan hizmetini iyi veren ciddi bir firma. Zaten Bileşik Arap Emirliklerinin bayrak taşıyıcısı. Abu Dhabi bildiğiniz gibi emirliklerin içinde ağırlığı en yüksek olan emirlik ve başkent gibi geçiyor. Etihad ile ilişkimiz gayet iyi. Dediğim gibi hizmet kalitesine fayda sağlanmasına gerçekten açıklar ve biz de açıkçası bundan çok hoşnutuz. Müşterilerimizden aldığımız geri bildirimleri onlara aktarabiliyoruz, onların da bu konuda yaklaşımları gayet iyi. Özellikle gıda ve ilaç tarafındaki hizmetlere çok önem veriyorlar.

Bizim Türkiye’de de özellikle o hizmetleri satmamızı çok destekliyorlar. Bu konuyla ilgili karşılıklı web seminerler yaptık ve eğitimler verdik tüm ekip arkadaşlarımıza.

Etihad’ın kargo hizmetleriyle ve kapasiteleriyle ilgili bilgileri müşterilerimizle ayrı ayrı paylaşarak Türkiye’deki ki ihracatçılara çok daha iyi hizmet vermeye çalışıyoruz.

Kargo türü olarak baktığ Kargo taşımalarında sadece yolcu uçaklarının gövde kapasitesi mi kullanılıyor?

Biz mevcut durumda Boeing 777 ya da A351 dediğimiz Aribus yolcu uçaklarını kullanıyoruz hava kargoda. Dar gövdede kargo taşıma kapasitesi çok küçük. Ayrıca liftlerle yükleme yapamadığınız ve elle yükleme yapıldığı için parça başı kargoları insan eliyle yüklemek mümkün değil. Biz de ne yapıyoruz ; bağlantı bacağına da bakıyoruz o da çok önemli. Biz buradan geniş gövdeli uçakla çıkartırsak karşıda dar gövdeli uçak varsa bizim ekibimiz tüm sürece bakıp ona göre planlama yapıyor.

Etihad Kargo dediğim geniş gövdeli yolcu uçaklarının taşıma kapasiteleri uyarınca her boyutta kargo hizmeti sunabiliyor. Gıdada da biliyorsunuz sezonsal farklı zamanlar var.  Kirazın olduğu zaman ile incirin olduğu zamanlar da çok farklı oluyor. Tamamen aslında Türkiye’nin üretim yapısıyla ilgili bir şey bu. Türkiye’nin ihracattaki en güçlü yanlarından birisi şu ki bizim ihracatçılarımız Çin gibi veya farklı ülkeler gibi çok büyük montajlarda siparişlere ihtiyaç duymuyor. Biz çok daha ufak veya orta ölçekli siparişlere karşılık verebilen bir ülke olduğumuz için bizim yüklerimiz de aynı şekilde paralellik arzediyor. Yani 300-500 kiloluk kargo da olabiliyor, bir bakıyorsunuz 7 tonluk bir sipariş de olabiliyor, biz hepsine karşılık verebiliyoruz şu anda.

Etihad açısından hem de sizin gibi uzman bir kuruluşla çalışıyor olmanın getirdiği avantajlar veya faydalar ne oldu ve Türkiye’de hava kargonun gelişimi açısından?

Türkiye’de hava kargo sektöründe çok değerli ve çok tecrübeli insanlar var. Benim en çok keyif aldığım konu açıkçası ben ekibimi kurarken bu sektörde çok uzun süreler çok farklı havayollarında çalışmış değişik tecrübe edinmiş insanlarla karşılaşma şansı bulmak oldu. Ve iyi seçilmiş deneyimli bir ekip kurdum. Öyle olunca da açıkçası kendinizi bir maestro gibi hissediyorsunuz. Çünkü karşınızdaki insanların yer hizmetleri yapan firmalarla ilişkileri çok iyi, hem acentalarla çok iyi ve hem de müşterilerin ihtiyaçlarını az çok tahmin edebiliyorlar. Sektörümüzde özellikle lojistik sektöründe de bu tip yetişmiş elemanların tecrübeleriyle hizmet kalitesinin yükseliyor olmasını görmek çok güzel. Gönül ister ki ilerleyen dönemde de bu arkadaşlarımızın yanına daha genç insanları da katarak onların da eğitimine katkıda bulunarak bu sektörün gitgide daha tecrübeli, daha bilgili olmasını sağlamak. Benim 20 senelik bu hizmet sektöründe yaşadığım ve gördüğüm şey bu sürekliliği sağlayabilmeniz ve hizmet kalitesinin de artması için sürekli olarak aşağıdan kaliteli eleman yetiştirmeniz gerekiyor. Çünkü yukarıda insan bir yere kadar gidiyor ve bilgisini de bir yere aktaramazsa bilgi ve tecrübesini tamamen maalesef çöp oluyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar bilgi ve tecrübemizi aktarmaya çalışıyoruz.

Etihad’ın yanı sıra başka yeni havayolları şirketleri de olabilir diyorsunuz?

İstanbul havalimanı biliyorsunuz şu anda inanılmaz bir çekim merkezi. İGA Genel Müdürü Kadri Bey ve ekibi çok inanılmaz işler yapıyorlar ve son zamanda birçok ödüller aldılar. Bizim ülkemizde insanımız ve iş yapma biçimlerimiz çok esnek ve çok hızlı aksiyon alabiliyoruz. Çok statükocu değiliz. Onun için şu anda ve bence ilerleyen dönemde de İstanbul Havalimanı kargo konusunda çok ciddi anlamda dünyayı yöneten bri özelliğe sahip olacak. Ben 20 senedir bu işin içindeyim hep bir Dubai konuşması vardır. İşte Dubai kargo merkezidir, oradan aktarılır gibi ama bence ilerleyen dönemde birçok merkezden mesela Uzak Doğudan gelen kargoların aktarma merkezi Dubai yerine bence daha çok İstanbul olacak. Biz de şu anda radarlarımızı açtık bakıyoruz ve yeni gelen havayollarıyla imkanlarımız ve ticaret anlayışlarımız uyuşursa onlara da hizmet vermekten mutluluk duyarız. Zaten bu süreçte ofis ihtiyacımızı biraz daha büyük tuttuk. Güzel bir ofisimiz var büyümeye açık bir ofisimiz var, ilerleyen süreçte inşallah farklı haya yollarını da bünyemize katarak, alternatif sunarak müşterilerimize daha iyi hizmet vereceğiz.

Zaman olarak baktığımızda pandeminin bitişine denk gelen bir zamanda faaliyete başladınız. Hava kargonun tabii ki önemi giderek artıyor. Sizin açınızdan baktığımızda gelecek hedefleriniz kısaca özetler misiniz?

Dünya şu anda çok büyük bir belirsizlikler yaşıyor. Ukrayna-Rusya problemi var. Avrupa’da Amerika da resesyon sıkıntısı var. Bu kadar çok bilinmeyenin olduğu bir yerde bence lojistik çok büyük bir önem taşıyor. Onun için bence biz ülke ve insan olarak bu sektörün içinde olan insanlar olarak hepimiz bütün paydaşlarımız olarak bizim için büyük fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Biz bu fırsatları iyi değerlendirirsek biz firma olarak kendimizi doğru yerde konumlandırarak, gelen fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek yolumuza devam etmek ve daha büyümek istiyoruz. Asya’yla Avrupa arasında butik hizmet sunan, kaliteli hizmet sunan sürdürülebilir bir hizmet sununa bir firma haline gelmek istiyoruz.

Hedef kitle tanımı yaptınız ama hedefi biraz daha açabilir misiniz. Hedef kitleniz kim sizin kurumsal, bireysel kargoda geçerlimi burada yoksa sadece kurumsal mı?

Bireysel kargodan ziyade biraz biz daha ticari yükler bizim hedefimiz. Yani biz B2B denilen yani şu anda çalıştığımız acentaların müşterileri olan daha çok ihracatçılar resmi ihracatçılar bizim müşterimiz. E-ticaret çok büyüyor. Bizde zaten mevcut işimiz içinde e-ticaret de taşıyoruz. Acentalardan bize o yükler geliyor zaten bizde belli lokasyonlara onları ulaştırıyoruz yüklerimizin içinde.


2023’de Yüzde 35 Büyümeyi Hedefliyoruz

Euroasian Hava taşımacılık olarak 2023’te ciro hedefimizi 2022’ye göre yüzde 35 oranında arttırmayı hedefliyoruz.  Bildiğiniz gibi şuanda Etihad Havayolarına hizmet vermekteyiz. 2023 yılı için en az bir havayoluyla daha kargo satış acentesi sözleşmesi imzalamayı planlıyoruz. Ayrıca Euroasian olarak içinde bulunduğumuz sektörde yetiştirilmiş eleman tedariğinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu sebeple üniversitelerin lojistik bölümlerine veya kulüplerine eğitim, seminer veya diğer faaliyetlerde destek vermek istediğimizi ileteceğiz. Şahsım ve ekibimdeki sektörde tecrübeli arkadaşlarım gelecekte bu alanda görev yapacak gençlere katkıda bulunmak istiyoruz.

Dünyadaki resesyon beklentileri ve artan enflasyon, Ukrayna-Rusya savaşı gibi zorlukların üzerine ülkemizde yaşanan deprem felaketi hepimizin 2023 planlarımızı gözden geçirmeye zorladı. Ancak daha önceki birçok küresel veya lokal krizlerde olduğu gibi lojistik sektörü olarak alacağımız hızlı aksiyonlarla ve müşterilerimize yaratacağımız çözümlerle zorlukların üstesinden geleceğimize inanıyorum.

Etihad ile iliskiler kapsamında yeni hizmet ve ürünler olacak mı ?

Etihad Cargo son yıllarda özellikle ısı kontrollü ürünlerin taşınması yönündeki hizmet altyapısına ciddi yatırımlar yaptı. Abu Dhabi’deki operasyon merkezimiz bunun en iyi örneğidir. Sahip olduğu CEIV sertifikası (IATA’s Centre of Excellence for Independent Validators) kapsamında ilaç taşımacılığına havayolu olarak büyük önem veriyor. Bizde bu doğrultuda bu hizmeti ülkemizde daha fazla müşterimize yayarak, şuanda toplam kargo taşımacılığı içindeki oranını arttırmayı hedefliyoruz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77