• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

‘Korona Günlerinde’ Lojistik

‘Korona Günlerinde’ Lojistik
Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘pandemik’ açıklamasıyla sınırları genişleyen ve tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüsü, herkesi korkuttu.

Nedeni, nasılı bir yana, salgın konusunda bazı adımların erken atılmış olması, halk sağlığı açısından yararlı sonuçlar doğurdu. Salgının ülkemize geç gelmesi, geçen zamanda dünyanın büyük ölçüde deneyimlediği, tedbirlerin geliştirildiği, aşı denemelerinin bile başladığı bir zamana kadar ‘ölümsüz’ bir halde gelmek, sadece tesadüf değil.

Aslında her zaman uyulması gereken hijyen kuralları, salgın zamanlarında daha da önem kazanıyor. Kültürümüzde büyük yeri olan, hasta ziyaretlerinde kolonya götürmek, eve gelen misafirlere kolonya dökmek boşuna değilmiş... Fakat tüm dünyanın deneyimlerini üst üste koyduğumuzda görünen o ki, karantina en etkili önlemdir.

Sosyal ilişkileri sınırladık, hastaları ve potansiyel hastaları gönüllü ya da zorla izole ettik, bu yeterli mi? Hayır! En önemlisi hastaları ve potansiyel şüphelileri tespit etmektir ki bunun da yolu testten geçiyor. Ülkemize gelene kadar elde edilen deneyimlere göre hastalığın pek çok insan üzerinde belirgin bir etkisi görülemeyebiliyor. Belirti olmaması, virüsü bulaştırma potansiyeline sahip hastaların tespit edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını engelliyor.

Korona virüsüyle ilgili uzmanlar yeterince görüş açıkladı. Resmi makamlar ve işin uzmanları sık sık kamuoyunu aydınlatıcı bilgileri paylaştı paylaşmaya da devam ediyor. Salgın riski artarak sürüyor. Ancak hayat sadece ölüm tehdidi barındıran Korona virüsü salgınından ibaret değil. Hastaların, solunum cihazları ilk sırada olmak üzere tıbbi malzeme ve desteğe ihtiyacı var. Başta sağlık görevlileri olmak üzere hastalar dahil herkesin gıda ihtiyacı sürüyor. Bu yüzdendir ki marketlerde yağmaya varan alışverişler yapılıyor. İnsanlar yoksunluk kaygısı içinde gıda ve hijyen malzemeleri stokluyor.

Lojistik alt yapısı, donanımı, insan ve hizmet kalitesi yeterince gelişmiş olan Türkiye’nin korona virüsüne karşı en büyük destekçilerinden biri, işte bu endüstri olacaktır. Sağlık hizmetlerinin yanında en büyük faydayı sağlayacak ilaç, tıbbi malzeme ve gıda tedariki, lojistikçilerin vereceği nitelikli hizmetlerle sürdürülecektir.

Hastanelerin kullanmak zorunda olduğu testlerden oksijen tüplerine kadar ne varsa her türlü malzemenin ulaştırılması, eczanelere ilaçların taşınması, market raflarında yer alması gereken gıda maddelerinin tam zamanında ve ihtiyaç duyulduğu kadarıyla orada olması, hijyen malzemelerinin depolardan-fabrikalardan halkın erişebileceği satış ve dağıtım noktalarına ulaşması lojistikçilerin hizmetleri ile mümkün olacaktır.

Depremlerde, savaşlarda, her türlü doğal afet karşısında ihtiyaç duyulan şeylerin tümünü ulaştıran lojistikçiler, sadece ülke içinde değil, ülkeler arasında da -başta tıbbi malzemeler olmak üzere- taşıma hizmetlerini sürdürerek insanlığa büyük bir katkı sağlamaktadırlar. Keşke sadece konfor amaçlı taşımalar için ihtiyaç duyulsa ama hayat böyle sürmüyor. Doktora muhtaç olmamak ve doktorsuz da kalmamak temennisini hepimiz duymuşuzdur. Korona günlerinde lojistik endüstrisi, sadece önemini ispatlamakla kalmayıp, aynı zamanda üzerine düşen kamusal görevi de en iyi şekilde yerine getirmek zorundadır.

Elbette bazı hizmetlerin verilmesinde değişiklikler söz konusu olacak. Yolcu uçakları uçmayınca, taşıdıkları yükler için kargo uçaklarına talep artacak, bu da fiyatlara yansıyacak. Yollardaki kamyonların alacağı hizmetlerde ve sınırlardan geçişlerde aksamalar yaşanacak. Belki şoför yolda ateşlenecek. Yükleme-boşaltma yerleri, tren ve gemilerin olağan koşullardaki gibi çalışamayabileceğini de gözetmek gerekiyor.  

Şartlar ne olursa olsun ben Türkiye’nin lojistikçilerinin, Korona virüsüne karşı verilen savaşta üzerine düşeni en iyi şekilde yapacağına inanıyorum.

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:255)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • Lojistiğin Buluşma Platformu logitrans Fuarı09 Aralık 2022 Cuma 13:53
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77