• BIST 9530.47
  • Altın 2478.792
  • Dolar 32.4444
  • Euro 34.8012
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Moral Topladık

Moral Topladık
Uzun yıllar yazılan, çizilen ve de beklenen projeler birer birer hayata geçiyor. Bunlardan biri olan; haberlerine yıllardır yer verdiğimiz, hemen hemen her aşamasını takip ettiğimiz Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolunda operasyon başladı.

Lojistik kulislerinde bir yandan hatta ilişkin eksiklikler ve bunlara bağlı zayıflıklar tartışıladursun, bir şeyin altını çizmekte fayda var; demiryoluna yapılan yatırımın eksiği olabilir ama fazlası olmaz. Zamanla rayı rayına oturacak olan bu hattın tüm odağına Yeni İpekyolu’nun oturduğu kıtalararası trafikte önemli bir bağlantı olacağı kesin. Elbette bunun kısa zamanda efektif bir şekilde hayata geçmesi için gerekenleri yerine getirmek şartıyla...

BTK dışında Yeni İpekyolu projesi de uzun dönemli haber kaynaklarımızdan biri oldu. Artık ‘Tek Kuşak Tek Yol’ olarak anılan, ticaret koridorlarının atası tarihi İpekyolu’nun canlandırılmasına yönelik bu büyük girişimde, Çin’in bir trilyon avroluk yatırımı ve onun yaratacağı fırsatlar ağızları sulandırıyor. Hat üzerindeki ülkeler doğrudan yatırım desteği ile ihya olurken sahip olduğu sanayi bilgisini teknolojik gelişmeler ile zenginleştirip bunu da Endüstri 4.0 çerçevesine oturtan başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri de işin artık daha çok bilişim tarafından nemalanmaya hazırlanıyor.

Ticaret zenginleştirir. Ticaretin getirdiği zenginlik sürdürülebilirdir. Ticarette esas olan da ulaştırmak ve bunu doğru, düzgün ve zamanında yapmaktır, yani lojistiktir. Yollar, hatlar, ulaşım koridorları, araçlar, depolar, bunları düzenleyen yazılımlar vb.’nin tamamı ticareti sürdürmede kritik önem taşır. Bu olanak ve hizmetlerin tümü tam olması gereken şekilde bir araya getirilmezse, mal alıcısı ile doğru şartlarda buluşmaz ise ticaretten söz etmek mümkün olmaz. Çileği kamyon kasasına boşaltıp Mersin’den Berlin’e gönderemezsin, aşıyı kazakla birlikte depolayamazsın. Çabuk bozulabilen, ısı kontrolü gerektiren ürünler için serin, soğuk, donuk lojistik diye kavramlar var... Özellikle hava kargo şirketleri bu konuda birbirinden zengin seçenekler üretiyorlar.

Kasım ayında 11. kez düzenlenen Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı, ticareti sürdüren tüm bileşenleri yine bir araya getirdi. Ölçeğinden bağımsız, sundukları hizmete güvenen sektörün iddialı firmaları üç gün boyunca doya doya konuştu, görüştü, fikir alışverişi yaptı, ticaret yaptı, ‘ben bu sektörde varım’ dedi. Lojistik hizmet gereksinimi olan, yenilikleri takip eden, farklı seçenekleri test edip elde edeceği lojistik avantajlar ile rekabette öne geçebileceğinin bilincinde olan tüm kesimler, lojistik hizmet sağlayıcıları bir bir ziyaret ettiler. Çaplarını gördüler, rekabet ortamında ekiplerini, hizmet anlayışlarını, organizasyon ve temsil yeteneklerini kıyasladılar, ölçtüler...

Fuara katılanlar, ziyaret edenler konferans, panel ve etkinlik programına da dahil oldular. Tek Kuşak Tek Yol projesinin taraflarını bir araya getiren OBOR’dan hava kargoda serin lojistik kavramına odaklanan Perilog-Air Cargo oturumuna, Endüstri 4.0’ın mucidi Almanların köklü araştırma geliştirme enstitüsü Fraunhofer’in düzenlediği, tedarik zincirinde standardizasyon ve yeni teknolojilere odaklanan panele pek çok etkinlikte lojistiğin olmazsa olmazları irdelendi.

11 kez düzenlenmiş bir fuarın 8, 9, 10 yıllık katılımcıları ile sürekli artan sayıda ziyaretçisi olması, doğru bir iş ve buluşmanın kanıtıdır. Bunun nedeni olarak gördüğümüz fuar kapsamındaki etkinliklerin zenginliği, ziyaretçi profili ve elbette olayın kendisinin önemi, kalitesi ve tutarlılığı, bir birinden değerli hatipler tarafından yapılan açılış konuşmalarında, başta Sayın Çetin Nuhoğlu olmak üzere etkili şekilde dile getirildi. Sektörün karar alıcıları gelmese de görmese de sektör temsilcilerinin motive edici konuşmalarına teşekkür ediyor ve daha sonraki çalışmalar için moral topluyoruz.

Aynı zamanda 8. kez gerçekleşen Atlas Lojistik Ödülleri yarışmasının sonuçları da fuar sırasında açıklandı. Güçlü katılımcılar kadar sürpriz yarışmacıların da ödüle ulaştığı yarışmanın giderek genişleyen yelpazesi, yeni adayları öne çıkartıyor. Bir sonraki için şimdiden hazırlıklar başladı bile. Hem logitrans hem de Atlas için çalışıyoruz...

 

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:227)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benim Koridorum Senin Koridorunu Döver09 Ekim 2023 Pazartesi 09:58
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77