• BIST 9645.02
  • Altın 2419.793
  • Dolar 32.5826
  • Euro 34.7204
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

‘Söz Uçar Yazı Kalır’

‘Söz Uçar Yazı Kalır’
Kargo Haber Dergisi’nin ilk sayısı hazırlanırken sektörün dili bambaşkaydı. Taşımacılıkta bugün artık moda olmaktan çıkıp temel kavram haline gelmiş pek çok sözcük henüz dillere düşmemişti.

En başta lojistik olmak üzere bazı kavramların altı beslendi, içi doldu, hakkı verilerek hayattaki yerini aldı. Askeri terminolojiden gelip, sivil hayatın saygın bir iş koluna dönüşen lojistiğin hem dünyada hem de Türkiye’deki gelişim serüveni, Kargo Haber tarafından yakından izlendi, okurlara aktarıldı. Sektörün dilinin oluşumu, içeriğin beslenmesi, hafızanın varlığına Kargo Haber’in katkısı büyük oldu.

Hafıza diyorum çünkü bu sürede Türkiye’nin taşımacılık serüveni kayda alındı. Sektörün kişileri, kurumları, etkinlikleri sıcağı sıcağına kağıda döküldü. Aslında sadece sektörün kendi faaliyetleri, kişi ve kurumları da değil, Türkiye ekonomisinin kendisi kadar, global ekonominin bir parçası olması serüveni de kaydedildi. Sözler uçtu gitti ama Kargo Haber yazıları duruyor. Bunlar, Kargo Haber yazmadan önce de vardı elbette. Ama onu görünür kılan, kalıcı yapan, inandırıcı duruma getiren, kanıt oluşturan Kargo Haber oldu...

Kargo Haber sektörün tüm kişi ve kurumlarına eşit uzaklıkta, tarafsız ve bağımsız bir yayın çizgisinden hiç sapmadı. Herkese eşit görünme ve kendini ifade etme fırsatı tanıdı. Bir yanıyla sektörel yayıncılık sürdürmenin mesleki sıkıntılarını çekerken, öbür taraftan benzer yayınlara, yayıncılara ve gazetecilere de örnek olmayı başardı.

Kendine misyon edindiği; ‘sektörün genel kamuoyuna karşı en güçlü şekildeki temsilinin’ öncelikle güçlü, güvenilir ve saygın bir temsilden geçtiğini bilen Kargo Haber ekibinin tüm üyeleri, bu bilinçle çalışmıştır. Sektörüne karşı bağlılık duygusu ve sorumluluk bilinci içinde olan Kargo Haber çalışanları; okurlarına, haber ve reklam kaynaklarına karşı saygılı ve tutarlı bir ilişki içinde bulunmaya özen göstermiştir.

Sektör dergilerinin hele aylık periyotlarla yayınlanıyorsa ciddi bir güncellik sıkıntısı bulunmaktadır. Fakat bu sıkıntı; ‘kayda değer’ olan hiçbir şeyi atlama lüksü vermez... İşte Kargo Haber, çoğu zaman dünya ve ülke gündeminin yoğunluğu altında ezilmiş ulusal medya organlarında yer bulamayan, bir anlamda kayda geçme şansı olmayan ama sektör adına hafızada yer alması gereken her şeyi, yayın yoluyla koruma altına almaya çalışmıştır. Bu nedenle; ‘kayıt medeniyettir’ anlayışıyla ve hiçbir işin kolayına kaçmadan oluşturulan Kargo Haber arşivi, bir anlamda sektörün kozmik odası gibidir.

İletişim alanında, masaüstü yayıncılıkta teknoloji gelişti. Kargo Haber el yazısıyla not tutarak, daktilo ile kağıda dökerek, tek renk ofset makinelerinde bastığımız dergilerden sonra geldi. Yayın hayatına daktilo ile başlamadık ama o gelenekten gelen deneyimi de yaşattık. Doğrudan bilgisayarda yazılan yazılar, teybe kaydedilen notlar, henüz dijitale geçmese de kendi bazı ayarlarını yapabilen fotoğraf makineleri, 4 renkli ofset baskı tekniği de Kargo Haber’e yetişti ve hız kattı, kalite kattı. Şimdi ise web siteleri, sosyal medya mecraları ile ‘dergiden öte bir şey oldu’ desek abartmış olmayız.

Geride 200 sayılık bir geçmiş oluşturulurken sektörün pek çok aktörü değişti. Kimileri aramızdan ayrılan önemli şahsiyetler, bir kısmı artık var olmayan şirketler, parlak kariyer vaat eden pek çok profesyonel tanıdık. Sivil toplum örgütleri de her zaman iyi ilişkiler içinde olduğumuz yapılardı. Başta UND ve UTİKAD olmak üzere RODER de dahil sektörün temsilini üstlenmiş bulunan dernekler için de Kargo Haber, güvenilir bir partner olmaya özen gösterdi. Yayın politikasıyla hem derneklerin kendi iç iletişimlerini sürdürmekte hem de genel kamuoyuna ulaşmalarında özverili bir şekilde yardım etti. Buna sektörün diğer sivil toplum örgütleri de dahil olduğu gibi Kargo Haber, zaman zaman kamu kesiminin de mesajlarını iletmekte güvenilir bir mecra oldu.

Taşımacılık ve lojistik sektörünün içinde geçen 31. yılımı sürerken aldığım en önemli ödüllerden biri; hiç kuşku yok ki Kargo Haber Dergisi’nin kendisidir. Ama daha da önemlisi; sektörün hemen her kişisinin, her kurumunun neredeyse hiçbir sakınma olmaksızın tüm kapılarının açık olmasıdır. Bu güveni elde etmek kolay değil, bunu layıkıyla sürdürmek ise hiç kolay değil.

Bugün geldiğimiz noktada varlığımızı, yaptıklarımız aydınlatıyor. Örnek alanlar, sağ olsunlar. Bugün çok güzel işler yapıyorlar. Çok kaliteli haberler, söyleşiler, dosyalar hazırlıyorlar. Güzel yazılar yer alan güzel dergiler çıkartıyorlar, siteler yapıyorlar. Yayınlar ve yayıncılar için söylenecek temel şey; alt yapısı gelişen, garajlar, ofisler, depolar gibi fiziki mekanları en modern yöntemlerle yapılan sektörün üst yapısını oluşturan temel faaliyetlerden biri olan yayıncılık alanında, ülkemizin geldiği düzeyin ve verdiği örneklerin tam da sektörün bir yansıması olduğudur.

Türkiye’de sektörel dergiler kazancını okurlarından elde etmez. Tüm yazılanların yazılabilmesi, kağıda basılması ve dağıtılması ancak ilan verenlerin katkısıyla mümkündür. Aldığı ilanlar, yayını yaşattığı gibi itibar düzeyini de belirler. Eğer Kargo Haber Dergisi, 20 yıla yakın süredir sektör dergilerinin amiral gemisi olmuşsa, bunda en büyük katkı ilan verenlerindir. Tüm yayınları ilanlarıyla destekleyen ve yaşatan ilan verenlere teşekkür etmek de boynumuzun borcudur.

Eserler bakidir. Her bir derginin her bir sayısı bir kaynak, bir eserdir. Kargo Haber yayınının daimi bir eser olarak kalması, sahip olduğumuz ilkelerin izinde daha yüzlerce sayının bu köşeden müjdelenmesi ise en büyük dileğimdir.
 

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:200)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benim Koridorum Senin Koridorunu Döver09 Ekim 2023 Pazartesi 09:58
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77