• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Konjonktürle Gelen Konjonktür Değiştiğinde Gidebilir

Konjonktürle Gelen Konjonktür Değiştiğinde Gidebilir
Sanki rüzgarlar Türkiye’den yana esiyor. Tam ekonomik kriz, dizginlenemeyen enflasyon, faiz tartışmaları, erken seçim derken Rusya’nın, Türkiye için kriz ile fırsat arasında gidip gelen Ukrayna işgali başladı.

Salgında yaşanan tedarik sorunları ve öne çekilen yeşil dönüşüm politikaları kapsamında, karbon ayak izini azaltma çabaları da Türkiye’ye iyi geldi. Konteyner krizi, limanlarda kapılarda yaşanan aksamalar bir yana, Türk lojistikçileri bu süreçte tam bir bolluk yaşadı.

Ukrayna’nın güzergahtan çıkması, Rusya yollarının deniz dışında Gürcistan’dan dolaşacak şekilde uzaması maliyetleri artırsa da Türkiye’nin şimdilik yaptırımlardan büyük ölçüde uzak kalması, Rusya ile yeni bir iş potansiyeline dönüşebilir. Sebze meyvenin yanı sıra, 8.3 milyar dolar hazır giyim ithalatı yapılan Rusya’nın ithalatında Türkiye yüzde 5.7 payla 4. sıradaki tedarikçi. Çin ise yüzde 44 pay ve 3.7 milyar dolar ciro ile ilk sırada yer alıyor. Özellikle Çin’de üretim yaptıran batılı markaların Rusya’dan çıkması, Türkiye’nin bu alandaki üretim ve lojistik kapasitesi dikkate alındığında Türkiye lehine bir sonuç doğuracaktır. Rusya’da çok sayıda Türk tekstil şirketi faaliyet gösteriyor. Ayrıca bavul ticareti ya da yolcu beraberinde ihracat da tekstil cirosunda önemli bir yer tutuyor.

Bu arada 800’den fazla mağazasını kapatan batılı hazır giyim markalarının üretimini Türkiye’de yaptıranları vardı. Rusya ile birlikte Ukrayna ve Moldova pazarından da çıkan markaların Türkiye’deki üretimlerinde iptallerin başladığı haberleri geliyor. Ancak buradan doğacak boşluğun Türk markalarıyla kapatılacağını kestirmek güç değil. Yeter ki para trafiği düzene girsin.

Finans ve bankacılık işlemleri hakkında günlerdir tartışılıyor, yazılıp çiziliyor. Gaz, un, yağ, petrol ürünlerine ilişkin yazılmadık tahmin, yorum, dile getirilmemiş öngörü kalmadı. Özellikle Ukrayna’nın gıda, yakıt ve çelik açısından devre dışı kalması, altı kalın kalın bir şekilde çizilen tespitler oldu. Turizm de aynı şekilde irdelendi. Rusya ve Ukrayna’dan gelecek turistlerin Türkiye’nin cari açığını kapatacak döviz katkısı ne yazık ki bir başka yaza kaldı.

Bu savaş yalnızca Ukrayna topraklarında sürse de İran-Irak savaşında iki ülke de bombalanıyor, limanlar yıkılmış, üretim neredeyse durmuştu. Her şeyini dışarıdan alan iki komşu ülkenin savaşı, Türkiye’nin ihracatı kadar transit taşımalarını da sıçratmıştı. Şimdilerde Habur’dan her gün binlerce araç geçiyor olsa da Irak’ın işgali, yerle bir edilmesi ve yeniden yapılanması öncesinde Türkiye’de uluslararası taşımacılık İran-Irak savaşıyla ivme kazandı. Mersin, İskenderun, Trabzon, Hopa ve Samsun’da limanlara sığmayan mallar limanların dışına, yollara taştı. Binlerce kamyon ve treyler yıllarca bu ülkelere ihracat ve transit malları taşıdı.

Doğu Bloku, ardından SSCB dağılırken de Türk nakliyecileri ‘büyük’ işler yaptı. Küçük ölçekli, 250-300 kadar C2 yetki belgesi sahibi uluslararası nakliye şirketi ile çıkılan yolda artık üç binleri zorlayan şirket ve bugünden bakılınca küçük görünen şirket başına 150-200 treyler sayılarına ulaşıldı. Kargaşalar, yollarda ölen şoförler, kapılarda kuyruklar olsa da savaşların ‘bereketi’ de bol olmuştu.

Görünen o ki; Rusya-Ukrayna savaşı bu çizgide sonlanırsa, Türkiye önce tarımın önemini yeniden anlayacak, sonra da taşımacılığının ve elbette üretiminden gelen gücünün farkına varacak. Türkiye, iki komşusunun kavgayı kesmesiyle özellikle Ukrayna'nın yeniden yapılanmasından büyük pay alacaktır. Buradan taşımacılara, özellikle karayolu taşımacılarına yeni kapılar açabilecek bir iş potansiyeli doğacak demektir. Üstelik bu potansiyel, kısa zamanda çözülmeyecek gibi duran konteyner krizinden de etkilenmeyecektir. Ukrayna’nın Karadeniz ile bağlantısının kesilemeyeceğini ve deniz taşımalarının da artacağını söylemek mümkün.

Bu gelişmelere paralel olarak Türk taşımacılarına yıllardır eziyet eden Rusya, öyle ya da böyle belge sayısından gümrük uygulamalarına kadar yelkenleri suya indirecektir. Yeter ki ikili ilişkilerde basiret elden bırakılmasın. RO-RO seferlerinde yıllardır yaşananlar anlatmakla bitmez. Giriş çıkışlar, gidiş dönüşler, güzergahlar, kapılar, belgeler, kötü muamele, sebze meyvelerde uygulanan fantastik ithalat ve taşıma kuralları, yetersiz belgeler, Rus plakalı araç zorunlulukları Rusya’nın eziyetleri say say bitmez. Belki savaş bu eziyetlerin ortadan kaldırılması için uygun bir ortam sağlar... Tüm bunların ışığında asıl olan, kazanımların kalıcı duruma getirilmesidir. Burada da iş karar alıcılara, politika yapıcıları düşüyor. Yoksa konjonktürle gelen, konjonktür değiştiğinde gidebilir.

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:279)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • Lojistiğin Buluşma Platformu logitrans Fuarı09 Aralık 2022 Cuma 13:53
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77