• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Sektörün Hakkı

Sektörün Hakkı
Deniz taşımaları, ticaretin çok önemli göstergesidir. Ulusal ya da uluslararası ticaretin seyrini, deniz taşımalarından izlemek mümkündür.

Tersanelere gelen siparişler, denize inen gemiler, bunların sayısı, türleri hep ticarete ilişkin ipuçları verir. Unutmamak gerekir ki; dünyada da Türkiye’de de ticaretin yaklaşık yüzde 90’ı denizyolu kullanılarak yapılmaktadır.

Kıyı uzunluğu 8 bin 333 kilometreyi bulan Türkiye’de 500 kadar kıyı tesisi bulunuyor. 180’i aşkın liman, 70’i aşkın tersane, kabotaj hattında hizmet veriyor ve üretim yapıyor. Ülkemiz limanlarında yılda 400 milyon ton dolayında yük elleçleniyor.

Fakat yüksek katma değerli, ileri teknoloji ürünü mallar havayoluyla taşınır. İhracatın menzili, ürünlerin değerini gösterir. Ağırlıklı olarak ortalama 3 bin kilometrelik çaptaki bir alana ihracat yapan Türkiye’nin havayolu taşıma rakamları, hem miktar hem de değer olarak yüzde iki dolayında. Türkiye, menzilini uzatmalı, havayolunu kullanarak ihracat menzilini artırmalıdır. İleri teknoloji kullanarak değerli mal üretip havayoluyla ihraç etmek, kilo başına ihracat gelirini de artıracaktır. Elbette havayoluyla ihracat ayrı bir uzmanlık ve koordinasyon gerektirmektedir. Fakat Türkiye bu alanda da önemli mesafeler kat ediyor.

Türkiye özelinde hak ettiği değeri bulamayan demiryolları da gelişim içinde. Son yıllarda demiryolu alanındaki yatırımlar ve liberalizasyon, gelişimin fitilini ateşledi. İdeolojik yaklaşımlarla önü kesilmiş bulunan demiryolları nihayet hakkını geri alıyor. Son 10 yılda yapılan ve sürdürülen yatırımlar, meyvelerini vermeye başladı. Raylar üzerinde taşıma tekelinin kalkması ve özel sektörün bu alandaki atılımları, pırıl pırıl bir geleceğe işaret ediyor. Türkiye’nin demiryolcuları, lojistik alanında yeni seçenekler üretiyor. Lojistik endüstrisi, demiryollarıyla hızlı bir şekilde uluslararası ağlara bağlanıyor. Yeni yeni hatlar, yeni yatırımlar ve bağlantılar, dünya lojistik operatörlerine göz kırpıyor.

Fakat Türkiye’nin vazgeçilmezi karayolu taşımacılığıdır. Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışına yönelik yük taşımalarında da karayolu, Türkiye için halen ilk seçenek. Bugün özellikle pahada ağır yük taşımalarının yüzde 90’ı karayoluyla gerçekleştiriliyor. Türkiye, karayolu taşımacılığı alanında altyapı yatırımlarıyla olduğu kadar deneyimleri, modern uygulamaları, gelişmiş taşımacılık şirketleri ve üst düzey kadrolarıyla oldukça önemli bir yol almış durumda. Batıyla ciddi şekilde rekabet eden karayolu taşımacıları, özellikle Avrupa dışı ülkeler açısından model alınacak uygulamalar ve başarılar sergiliyor.

Üstelik karayolu çözümleri söz konusu olduğunda Türkiye’nin dünyaya öğreteceği çok şey var. En başta da karayolu bağlantılı intermodal uygulamalar göz kamaştırıyor. Anadolu’nun her köşesinden Avrupa’nın tamamına ulaşmak artık kolay. Sadece ulaşmak değil lojistik hizmetler, intermodal uygulamalarla en rekabetçi koşullarda sunuluyor.

Türk lojistikçileri için pazar artık yalnızca Türkiye ve doğrudan ticaret yaptığı ülkelerle sınırlı değil. Tüm dünyayı iş sahası olarak gören ve yavaş yavaş buna yönelik adımlar atan Türk lojistikçileri, dünya lojistik ağlarında yerlerini alıyor. Bir yandan da kendi ağlarını ören lojistikçiler; karayolunu denizyolu, havayolu ve demiryolu ile birleştirmede çok başarılı örnekler üretiyor.

Bugün Türkiye bütçesinde en büyük pay ulaşım altyapısına ayrılıyor. Bu sayede; devam eden, proje aşamasında olan, tartışmaları süren, bazıları da hayata geçen projeler lojistik endüstrisine dinamizm katıyor. Filyos ve Çandarlı Limanı, üçüncü havaalanı ve boğaz köprüsü, körfez geçişi, tüp geçit, hızlı tren hatları gibi projeler, dünyanın ilgiyle takip ettiği işler. Ulaşımda altyapı sorunları çözülürse Türkiye’nin gelişim hızı daha da artacak.


İlker ALTUN
ilker@aysberg.com


25 Haziran 2014
Kargohaber Dergisi (Sayı:185)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benim Koridorum Senin Koridorunu Döver09 Ekim 2023 Pazartesi 09:58
  • Çember Daralıyor12 Eylül 2023 Salı 15:10
  • Sıcak Havalarda Gıda Lojistiği04 Ağustos 2023 Cuma 12:19
  • Enerjide Avantaj Hidrojende17 Temmuz 2023 Pazartesi 13:12
  • İlerleme İçin İşbirliği08 Haziran 2023 Perşembe 10:34
  • Lityum Pillerin Güvenli Taşınması17 Mayıs 2023 Çarşamba 09:39
  • Sürücülerin Onuru11 Nisan 2023 Salı 17:28
  • Afetler ve Hayatın Devamı İçin Lojistik03 Mart 2023 Cuma 09:46
  • Dünya Sanki Yanıyor07 Şubat 2023 Salı 12:47
  • En İyi Kapı Olmayan Kapıdır05 Ocak 2023 Perşembe 09:50
  • MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
    Güvenlik Resmi
    Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77