• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan Demiryolu Hattı'nın İlk Etabı Açıldı

Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan Demiryolu Hattı'nın İlk Etabı Açıldı
Türkmenistan’ın girişimiyle Orta Asya bölgesinde ulaştırma alanında önemli projelere imza atılıyor.

Daha önce Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryol hattı hizmete açılırken, şimdi ise Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryol hattının ilk etabı olarak 88 kilometre uzunluğundaki Atamurat-İmamnazar (Türkmenistan) – Akina (Afganistan) kısmı hizmete açıldı.

Sözkonusu proje, Asya uluslararası ulaşım koridorunun önemli bir parçasını oluşturacaktır. Bu hattın daha sonra Çin’e kadar uzanması ve bunun akabinde Orta Asya bölgesindeki ülkelerin Asya-Pasifik ülkelerine ulaşmasına imkan sağlayacak.

Türkmenistan ile Afganistan sınırındaki İmamnazar istasyonunda yapılan açılış törenine, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani katıldı. Renkli görüntülere sahne olan törende Türkmenistan’ın demiryolu ve ulaştırma sektöründeki başarılarını anlatan sinevizyon gösterisi izlendi.

Temeli 2013 yılında atılmıştı

Türkmenistan Devlet Başkanı, 5 Haziran 2013 tarihinde 3 ülke devlet başkanlarının katılımıyla temeli atılan demiryolu hattının Türkmenistan’nın demiryolu çalışanlarının önemli gayretleri ile tamamlandığını kaydetti.

88 kilometre uzunluğundaki demiryolu güzergahında 256 metre ve 363 metre uzunluğunda iki köprü inşa edildiğini söyleyen Berdimuhamedov, Gülistan ve İmamnazar istasyonları ve yardımcı tesisler inşa edildiğini ifade etti.

Türkmen Lider, bu demiryolun tarihi İpek Yolunu canlandırdığını ve Türkmenistan’ın ulaştırma-transit potansiyelini arttırarak, Avrupa, Asya-Pasifik ve Güney Asya arasında önemli ulaşım merkezine dönüştüreceğini belirterek; “yeni hat Afganistan, Tacikistan, Çin, Hindistan, Pakistan ve Asya-Pasifik bölgesindeki ülkeler ile İran, Kazakistan, Rusya, Azerbaycan ve Avrupa ülkelerine yük taşımacılığında önemli imkan sağlayacak” dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise konuşmasında, Türkmenistan ile Afganistan için tarihi bir gün olduğunu, dünya genelinde ulaştırma sektörünün bütün alanlarının dengeli bir şekilde geliştiğini ve bu alanda demiryolunun önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Türkmenistan ile Afganistan’ın demiryolu ağı ile birleştiğini kaydederek, gelecekte bu yolun Akina’dan Hindistan’a ve daha sonra Güney Asya ülkelerine kadar ulaşacağını belirtti.

Petrol ürünleri için lojistik tesis de açıldı

Resmi konuşmalardan sonra canlı yayın aracılığıyla İmamnazar bölgesinde inşa edilen petrol terminalinin açılışı yapıldı. Sözkonusu terminalde 540 bin ton petrol ürünü depolanabilecek ve farklı modlarla taşımalar gerçekleştirilebilecek.

Daha sonra liderler, yeni demiryolu hattının sembolik olarak vidalarını sıkarak, resmi açılışını gerçekleştirdiler. Açılıştan sonra 46 vagondan oluşan yük treni ilk seferini gerçekleştirdi. Türkmenistan Hükümeti, ilk tren seferiyle Afganistan’a un, buğday, gübre ve çimento yardımında bulundu. 680 ton yük kapasitesi olan 10 vagonda un, yine 10 vagon buğday ve 10 vagon çimento gönderildi. 

Sonra liderler, Afganistan sınırındaki Akina istasyonunun açılışını gerçekleştirdiler. Burada Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Türkmenistan Lideri’ne iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği desteklerden dolayı ülkesinin en büyük devlet nişanı olan Gazi Muhammed Akbar Han ödülü ile ödüllendirdi.

Türkmenistan ile Afganistan’ın biribirine bağlayan demiryolu hattı ile yük taşımacılığı bir hayli artacak. Ülkeler arasında 2016 yılının ilk 10 ayında 278,4 bin ton yük taşındı ve bunun büyük bir kısmı demiryolu ile gerçekleştirildi. 2016 yılında Türkmenistan’dan Afganistan’a 1,4 milyon ton yük taşındı. Bunun büyük bir çoğunluğunu petrol ürünleri ve sıvılaştırılmış doğalgaz oluşturdu. Ayrıca, Afganistan’a buğday, un, gübre ve diğer ürünlerde gönderiliyor.

Bu yıl Türkmenistan demiryolları ile 3 milyon tondan fazla ihracat ve ithal taşıması gerçekleştirdi. Bu alanda Türkmenistan’ın en önemli işbirlikçileri ise İran, Afganistan ve Rusya.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77