• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

AB Ulaştırma Bakanları Temiz Taşımacılık İçin Demiryoluna Yönelik Berlin Bildirgesini Yayınladı

AB Ulaştırma Bakanları Temiz Taşımacılık İçin Demiryoluna Yönelik Berlin Bildirgesini Yayınladı
AB ulaştırma bakanlarının rekabetçi demiryolu taşımacılığı için Avrupa koridorları bağlamında Avrupa demiryolu taşımacılığına ilişkin Berlin Bildirisi 21 Eylül 2020 günü yayınlandı.

Sektör Beyan Grubu Berlin Bildirgesi için Takip Notu yayınladı
 

“Avrupa demiryolu taşımacılığını artırmak, yalnızca taşımacılıkta karbonun azaltılması ve Avrupa iklim hedeflerinin karşılanması için önemli bir adım değildir, aynı zamanda COVID-19 salgını karşısında yük taşımacılığının esnekliğini de güçlendirmiştir. Avrupa Yeşil Anlaşması, demiryolu taşımacılığına, düşük karbonlu bir ekonomiye yönelik tam potansiyelini ortaya çıkarma ve AB'nin 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az yüzde 55 oranında azaltma hedefine ulaşmasına yardımcı olma fırsatı sunuyor.

Son on yılda, demiryolu taşımacılığı, zorlu bir pazar ortamı ve heterojen ulusal gelişmeler ile karakterize edilmiş, bu da demiryolu taşımacılığında farklı gelişmeler ve pazar payları ile sonuçlanmıştır. Ton-kilometre olarak ifade edilen EU28 demiryolu hacimleri 1995 ile 2016 arasında yüzde 7 arttı. Ancak aynı dönemde EU28 demiryolu yük payı yüzde 20,2'den yüzde 16,4'e geriledi.

Bazı ülkelerde yük taşımacılığında demiryolu modu payında bazı iyileştirmeler ve artışlar kaydedilmiş olsa da, uluslararası demiryolu yük trafiğini artırmak ve demiryolu yükünün modal payını 2030'a kadar yüzde 30'a çıkarmak için AB düzeyinde daha fazla çaba sarf edilmesi gerekmektedir.

'Rotterdam Deklarasyonu'nun ardından sektör, Hollanda'nın Konsey Başkanlığı altında Aralık 2016'daki Demiryolu Taşımacılığı Günü'nde sunulan 10 öncelik belirledi. Sektör paydaşları öncelikler üzerinde entegre bir şekilde çalışma kararı aldılar ve 2017 yılının Temmuz ayında bilgi paylaşım platformu olarak Sektör Beyanı Grubu'nu kurdular. Belirlenen önceliklerin her biri için raportörler atandı.

Sektör Beyanı Grubu, Avrupa Komisyonu Demiryolu Taşımacılığı Koridorları Yönetmeliği’ni revize etmeyi hedefleyen, Bakanlar tarafından hazırlanan 21 Eylül 2020 tarihli "Demiryolu Yük Koridorları: Avrupa'da Demiryolu Taşımacılığının Geleceği" Deklarasyonunu (Berlin Beyannamesi) memnuniyetle karşılamaktadır. Berlin Bildirgesi, Üye Devletlerin uluslararası demiryolu taşımacılığını ve Demiryolu Taşımacılığı Koridorlarını desteklemek için gerekli net taahhüdünü sergilemekte ve Avrupa Yeşil Anlaşması açısından demiryolu yükünün çevresel avantajını haklı olarak kabul etmektedir. Üye Devletlerin Dijital Otomatik Kuplaj için bir göç stratejisi üzerinde anlaşmaya varma konusundaki açık taahhütlerini memnuniyetle karşılıyoruz. Bildirgenin girişinde belirtildiği gibi altyapı ağlarının daha fazla dijitalleştirilmesinin, kapasite yönetiminin ve tahsisinin önemini de vurgulamak istiyoruz.

Sektör Beyanı Grubu, kuruluşundan bu yana, tüm paydaşlara, belirlenen öncelikli eylemleriyle birlikte Sektör Beyannamesinin uygulanmasıyla ilgili tüm bilgileri şeffaf bir şekilde sağlamaya dahil olmuştur. Atanan raportörler, SBG'nin gücünden yararlanarak, öncelikli eylemlerin uygulanmasını hızlandırmak için sektör çapında ve siyasi destekle bir dinamik yarattı. En başından beri temel slogan entegre bir şekilde birlikte çalışmaktı. Seçilen yönetişim yapısının, tüm sektör paydaşları arasındaki iletişimi ve işbirliğini teşvik etmede yararlı olduğu kanıtlanmıştır; bu, belirlenen zorlu sorunların üstesinden gelmek için önemli bir ön şarttır. Ayrıca, ulaştırma bakanlıkları ile etkileşim, tüm aktörler arasında daha fazla şeffaflık ve güven sağlanmasında destekleyici olmuştur. Bu ortak eylemler, Avrupa demiryolu yük taşımacılığı için somut bir gelişme sürecini harekete geçirmiştir. Bununla birlikte, demiryolu moduna yönelimi gerçeğe dönüştürmek için demiryolu taşımacılığı sektöründe ek bir ivmeye ihtiyaç vardır. Uluslararası demiryolu taşımacılığı, özellikle sınır geçişlerinde ve eksik bağlantılarda altyapı ve operasyonel darboğazlar nedeniyle hala engelleniyor. Bu takip notunda Sektör Beyanı Grubu, öncelikleri şöyle özetlemektedir: 

1. Zaman Çizelgesini ve Kapasite Yeniden Tasarımını İzleme
2. RFC'lerde kapasite teklifi için yeni kavramlar
3. Geçici Kapasite Kısıtlamaları (TCR'ler) Konusunda Koordinasyonun İyileştirilmesi
4. Yol Koordinasyon Sisteminin (PCS) kullanımının geliştirilmesi
5. Sınırlardaki süreçlerin uyumunu iyileştirme
6. Tren takibi ve Beklenen Varış Zamanı (ETA)
7. Önceliklendirme, finansman araçları, TEN-T parametrelerinin izlenmesi
8. Somut Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi’nin (ERTMS) Uygulamasının Kolaylaştırılması
9. Uygulanan / paylaşılan Temel Performans Göstergeleri ile nakliye hizmetlerinin kalitesini izleme
10. Koridor Bilgi Belgesinin (CID) Uyumlaştırılması
11. Uluslararası Acil Durum Yönetimi (ICM)
12. Dil Programı

Haberin Devamı 1 2 3  
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77