• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

AB Ulaştırma Bakanları Temiz Taşımacılık İçin Demiryoluna Yönelik Berlin Bildirgesini Yayınladı

AB Ulaştırma Bakanları Temiz Taşımacılık İçin Demiryoluna Yönelik Berlin Bildirgesini Yayınladı
AB ulaştırma bakanlarının rekabetçi demiryolu taşımacılığı için Avrupa koridorları bağlamında Avrupa demiryolu taşımacılığına ilişkin Berlin Bildirisi 21 Eylül 2020 günü yayınlandı.

Avrupa’nın ​​ulaştırma alanında politika yapıcılarının uluslararası demiryolu taşımacılığına yönelik güçlü desteğini ifade eden ve 2016 Rotterdam Deklarasyonu ve 2018 Viyana Deklarasyonu'nun yolunu takip eden bildiri, Kombine Taşımacılık Operatörlerini de içeren demiryolu taşımacılığı sektöründen övgü aldı.

Berlin Bildirgesi, COVID-19 pandemisinin dünya çapında toplumlar ve ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerinin ötesinde birçok endüstri ve işletmenin üretimlerini durdurmaları nedeniyle bu durumdan demiryolu taşımacılığının ve kuruluşlarının şiddetli şekilde etkilendiğini vurguluyor. Bildirgede Ulaştırma Bakanlarının Avrupa Birliği ve ilgili tüm paydaşlarla işbirliği içinde demiryolu taşımacılığı için krizden kaynaklanan zorluklara odaklanması gerektiği belirtiliyor. Avrupa Parlamentosu ve Konsey'in rekabetçi yük taşımacılığına yönelik Avrupa demiryolu ağına ilişkin 913/2010 sayılı Tüzüğü raporun yayınlanmasından tam on yıl önce kabul etmişti. Bu süre boyunca demiryolu yük koridorları, Avrasya demiryolu yük yolları gibi Avrupa Birliği sınırları dışındaki yük yollarına da bağlantılar oluşturuldu.

AB Ulaştırma Bakanları Temiz Taşımacılık İçin Demiryoluna Yönelik Berlin Bildirgesini Yayınladı

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin demiryollarına ilişkin geliştirme çalışmaları ve tedbir çalışmaları düzenli olarak devam ediyor. 2016 yılında, “Uluslararası demiryolu yükünü artırmak için Demiryolu Taşımacılığı Koridorları” hakkında Rotterdam Bakanlar Deklarasyonu, demiryolu taşımacılığına güçlü siyasi desteği gösteren AB Üye Devletleri, İsviçre ve Norveç Ulaştırma Bakanları tarafından kabul edilmişti. Buna, ilgili demiryolu paydaşlarından oluşan Sektör Beyanı Grubu tarafından kabul edilen Sektör Bildirgesi eşlik etmişti. Bu Sektör Bildirgesi, Demiryolu Yük Koridorları Yönetim Kurulları tarafından desteklenmiş ve 2018 yılında, Avusturya Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen Viyana Bildirisi "Demiryolu yükünü artırma konusunda ilerleme", Ulaştırma Bakanları ve demiryolu taşımacılığına dahil olan paydaşlar arasında güçlü bir işbirliğinin devam etmesi gerektiğinin altını çizmişti. 2020 Berlin Bakanlar Deklarasyonu da bu konudaki çalışmaları ve gelişmeyi sürdürür nitelikte. Bakanların Berlin Bildirgesini hazırlarken izini sürdükleri ve göz önüne aldıkları başlıklar şöyle sıralandı:

  • 21 Haziran 2016 tarihli Rotterdam Bakanlar Deklarasyonu "Uluslararası demiryolu taşımacılığını artırmak için Demiryolu Yük Koridorları",
  • Avusturya Konseyi Başkanlığı tarafından sunulan 6 Aralık 2018 tarihli Viyana Deklarasyonu “Demiryolu yükünün artırılmasına yönelik ilerleme”,
  • 30 Ekim 2018 tarihli "Yeni bir çağın başlangıcı: Avrupa için temiz, güvenli ve uygun fiyatlı mobilite" Graz bildirisi,
  • Avrupa Komisyonu'nun 913/2010 Tüzüğünün uygulanmasına ilişkin raporu, COM (2018).

31 ülke bakanının imza altına aldığı bildirgede Avrupa Birliği’nin demiryolu taşımacılığının sürdürülebilirliğine ve geliştirilmesine ilişkin 5 ana başlık üzerinde mutabakata varıldı. Bu başlıklar Demiryolu Yük Koridorlarının daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için çalışmalar yapmak, demiryolu yük taşımacılığı paydaşlarını pazarın ihtiyaçlarına daha iyi uyum sağlayabilmesi için desteklemek, demiryolu yük taşımacılığını yüklerin taşınmasında en çevre dostu yollardan biri olarak güçlendirmek, teknik ve operasyonel uyumu geliştirmek ve kalifiye işgücünü arttırmak oldu.

Kombine Taşımacılardan Rapora Övgü

Avrupa Karayolu-Demiryolu Kombine Taşımacıları Birliği’nin  (UIRR) rapora ilişkin açıklamasında, Avrupa demiryolu taşımacılığının dönüşümünün daha önce görülmemiş bir hızla devam ettiği belirtilirken şu ifadelere yer verildi: 2019 yılında her iki yük treninden birini Karayolu-Demiryolu Kombine Taşımacıları doldurdu - bu tarihi bir yükseliştir. Bu uirr-ralf-charleyeğilim, ancak geleneksel şekilde demiryolu ile taşınan malların hacmi düşmeye devam ederken ve varlık kullanımını artırma baskısı sürerken kamyon taşımacılığının ekonominin paydaşlarının çoğunluğu tarafından tercih edilmesi ile güçlenecektir. İntermodal operatörler, piyasanın beklediği hizmet seviyelerini geliştirmek için demiryolu taşımacılığı sektörü ile el ele çalışıyor. Başarıları, uluslararası yük trenlerinin güvenilir bir şekilde işleyen bir altyapıya ve pazarın beklediği kaliteyi genişletmek için gereken altyapı kapasitelerine erişirken, adil, moddan bağımsız bir düzenleyici çerçevenin oluşturulduğunu garanti eden politika yapıcıların geniş desteğine bağlıdır. Avrupa ekonomisinin rekabet gücü ve buna paralel yaşanabilir bir kıta arzusu, sağlam bir demiryolu yük ağını gerektirmektedir.

Avrupa Karayolu-Demiryolu Kombine Taşımacıları Birliği (UIRR) Başkanı Ralf-Charley Schultze de “Siyasi karar alıcılar ve demiryolu taşımacılığı sektörünün kilit oyuncularının ortak çabası, demiryolu taşımacılığının Avrupa Yeşil Anlaşması ile ilgili misyonunu yerine getirmesi ve eşzamanlı olarak kıtamızdaki COVID sonrası ekonomik toparlanmayı hızlandırması için gereken performansı sağlamak için bir zorunluluktur," şeklinde yorumda bulundu.

Haberin Devamı  1 2 3 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77